Handzameplein krijgt straks een heuse facelift

Architecte Charlotte Pattyn maakte het ontwerp voor de appartementen, uitgerekend waar de cafés van haar ouders stonden. © foto YH
Redactie KW

De drie cafés die ‘t Hoekske kenmerken, maken plaats voor appartementen. Na de eerdere plannen om Wielerhuis Devos om te bouwen tot appartementen zal het Handzameplein zo een tweede opfrisbeurt krijgen. Ook de drie cafés van ‘t Hoekske veranderen in appartementen. Op 20 juni wordt het project voorgesteld.

Charlotte Pattyn (37), de dochter van de eigenaar van de drie cafeetjes, is de architecte die de toekomst van ‘t Hoekske kleur gaf. Ze isactief bij architectenbureau Coconne. En wie kent de drie cafeetjes van haar ouders, op de hoek van het Handzameplein, niet? De Kastart, de Piccolo en ‘t Bloemenhof. Momenteel staat er te lezen dat ze worden gesloopt. Ze nemen hun herinneringen echter nog niet mee in hun graf, want een groot deel van Handzame en omstreken heeft wel een verhaal klaar over het verleden van ‘t Hoekske. Over de feestelijkheden van Midsummer, over ‘s nachts in de Piccolo blijven hangen of gewoon over eens iets gaan drinken na het sporten.

Appartementencomplex

‘t Hoekske wordt dus gesloopt, maar als er iemand was die respect voor de setting zou hebben bij de herinvulling, dan Charlotte Pattyn wel. Ze heeft er haar hele leven naast gewoond. “Nu komt er een appartementencomplex dat ik heb ontworpen”, zegt ze. Charlotte heeft oorspronkelijk ook de plannen verzorgd van de verbouwing van het wielerhuis aan de overkant van het Handzameplein, maar daar wil ze weinig over kwijt. “Ik praat liever over ‘t Hoekske. Op 20 juni worden de appartementen voorgesteld met 3D-tekeningen.”

“Ik besef maar al te goed dat de cafés er al zo lang staan als iedereen zich kan herinneren. Mijn mama is overigens wel wat verdrietig. Door alles wat mijn ouders er hebben beleefd, is afscheid nemen des te zwaarder”, zegt Charlotte. “Op de plaats van ‘t Hoekske komen 14 appartementen. Met zowel zicht op het zuiden als op het marktplein hebben we gekozen voor terrassen en grote ramen die van beneden tot boven lopen”, vervolgt ze. “Nu willen we met het architectenbureau iedereen warm maken om een kijkje te nemen tijdens de projectvoorstelling op 20 juni. We delen wel 30.000 flyers uit.”

Rijke geschiedenis

Het bouwen van de appartementen is dubbel voor Charlotte. Ze heeft ‘t Hoekske nooit anders gekend dan als drie cafeetjes die gezellig volliepen. “Maar die glorietijd is voorbij”, zegt ze. “Een café levert niet meer voldoende geld op. Tegenwoordig mag je binnen niet meer roken en lijken mensen liever thuis te zitten. Studenten spreken dan weer af op iemand zijn kot voor ze naar een fuif trekken. Ze gaan minder op café. Het is overal wat dezelfde situatie.”

Wanneer we haar vragen naar die glorietijd, dan blikt ze nostalgisch terug. “De drie cafés waren Sportcafé Bloemenhof, het jeugdcafé de Piccolo en de Kastart, een gewone kroeg. In het Sportcafé zetelden nogal wat sportploegen, Wielertoeristenclub Bloemenhof bijvoorbeeld, of de Kickstarters en de Bloemsjotters”, lacht ze. Nogal wat anekdotes verzamelen zich op die paar honderd vierkante meters van het Handzameplein, al geeft Charlotte toe dat vooral haar broer en niet zij gebruik maakte van de cafés.

“Zo deed mijn mama eens ‘s ochtends de deur open van de Piccolo en liep ze naar boven. Boven in de lounge stond ze oog in oog met een jongeman, die de vorige nacht in slaap gesukkeld was in het café. Verschieten dat ze deed! Hij had niet eens door dat hij opgesloten was geweest. De Piccolo was het café waar jong volk na een fuif nog naartoe ging, tot een uur of vijf, zes”, verklaart Charlotte.

Clouseau in Handzame

De tijd van het jaar voor ‘t Hoekske was ongetwijfeld Midsummer, de Gentse Feesten van Handzame. Heel wat schoon volk passeerde de revue op het Handzameplein. “Het was een openluchtfestival in Handzame, georganiseerd door mijn papa Bert Pattyn. Een camping was er niet, dus kampeerden mensen van buiten Handzame in tuinen van vrienden. Sergio, Clouseau, Will Tura, De Kreuners, K’s Choice… Heel wat muzikanten kwamen er optreden. The Scabs zijn er zelfs uit elkaar gegaan“, lacht Charlotte. “De toenmalige backstage was het oude gemeentehuis van Handzame, waar nu mijn architectenbureau Coconne is gevestigd. We hoorden The Scabs tegen elkaar tekeergaan en met flesjes smijten. Ze splitten dus hier, in Handzame. Toen in het nieuws kwam dat ze een reünie gingen houden, moest ik daar toch aan terugdenken”, blikt de architecte nostalgisch terug.

(Yob Hillewaert)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier