Handelaars Grote Markt Blankenberge zoeken nieuwe voortrekker

Guy De Coninck, de voorzitter van De Vriendenkring Handelaars Grote Markt, houdt het na tien jaar voor bekeken. © WK
Redactie KW

De Vriendenkring Handelaars Grote Markt moet op zoek naar een nieuwe voorzitter: Guy De Coninck houdt het na 10 jaar voor bekeken. “Het is eens tijd voor frisse ideeën”, vindt Guy De Coninck die ondertussen ook een lans breekt voor nog meer toenadering tussen de verschillende gebuurtekringen.

De handelaars op en rond de Grote Markt zetten mee de schouders onder de Nieuwjaarsdrink en Gin+Kok, organiseren rommelmarkten en verschillende activiteiten in het kader van carnaval en Halloween. Guy De Coninck is al voorzitter van de handelskring sinds december 2008; op de kop tien jaar.

“We zijn een prima handelsbuurt, een toffe bende. En ik ga de vereniging ook zeker niet zomaar in de steek laten”, zegt hij. Maar na 10 jaar heeft De Coninck het naar eigen zeggen wel een beetje gehad met alles wat er bij komt kijken. “Dat voorzitterschap wordt op den duur een beetje al te vanzelfsprekend: Guy zal ‘t wel doen. Door nu zelf een stap achteruit te zetten, hoop ik anderen te motiveren. Het is nodig dat er eens een nieuwe schwung in komt. Tijd voor nieuwe initiatieven, frisse ideeën… Met de politiek heeft dit dus absoluut niks te maken, ik wou gewoon eens aan de boom schudden”, aldus Guy.

Voorlopig heeft er zich volgens De Coninck wel nog niemand gemeld. “Het zijn nu juist ook de donkerste dagen van het jaar hé… Maar het komt wel, we hebben alleszins het potentieel in onze kring.”

Opmerkelijk voorstel

Tegelijk lanceert De Coninck een opmerkelijk voorstel: misschien kunnen de verschillende handelsgroeperingen de handen eens iets vaker in elkaar slaan? “De gebuurtekringen hebben het over het algemeen wel wat moeilijk in Blankenberge. Allemaal hebben ze nood aan jong bloed in het bestuur, nieuwe initiatieven schieten moeilijk uit de startblokken. Waarom vormen we niet samen één overkoepelend orgaan? Als de handelaars van de Markt, langs de haven, de Pier of in Uitkerke iets willen organiseren, kunnen we daar samen de schouders onder zetten en allemaal mee de handen uit de mouwen steken. We moeten elkaar ondersteunen”, klinkt het.

Epicentrum

Helemaal nieuw is dat idee volgens De Coninck overigens niet. “Nu al zoeken we elkaar bij gelegenheid op. Met de plateaukoers (een organisatie van de gebuurtekring Oostkant Pier, red.) zat ik aan de inschrijvingstafel”, zegt hij. “En ik zie nog andere voordelen in die samenwerking: we zouden dan bijvoorbeeld ook een gezamenlijke jaarkalender kunnen uitgeven.” Al blijft de buurt rond de Grote Markt voor De Coninck wel het epicentrum. “Zeker met de marktdagen erbij, is dit echt wel het kloppend hart van de stad”, klinkt het. Zelf baat hij er vlakbij Les Vedettes uit, en De Coninck is ook een van de drijvende krachten achter Gin+Kok. “Ja, er komt een nieuwe editie, en wel op zaterdag 8 juni. We willen het evenement volgend jaar graag nog iets meer opentrekken.”

(WK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier