https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Halve eeuw Vriendenkring Bloedgevers Ettelgem, maar geen feest

Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Vriendenkring Bloedgevers Ettelgem bestaat 50 jaar. André Kemel uit de Paddegatstraat was de eerste voorzitter. “Het sociale aspect is altijd belangrijk geweest”, aldus huidig voorzitter Ariella Vandenberghe. “Jammer dus dat we deze speciale verjaardag niet kunnen vieren. Maar uitstel is geen afstel.”

Het ontstaan van Vriendenkring Bloedgevers Ettelgem spruit voort uit een eerste bloedafname in het dorp. Dit gebeurde naar aanleiding van een operatie van Laurette Tubbe in 1968. De toenmalige veldwachter Jules Vandenberghe zou toen in het dorp rondgereden hebben met uitnodigingen om bloed te komen geven . En met succes. Meer dan 100 donoren kwamen zich aanbieden. De voorwaarde van het Rode Kruis om minstens 45 donoren te mobiliseren werd meteen gehaald. Dat was de start van de bloeiende vereniging die nu al 50 jaar bloed inzamelt.

Feestje achteraf

“Bestuursleden van het eerste uur waren André Tavernier, André Kemel die voorzitter werd, André Marchand, Herman Declerck en oud-burgemeester Medard Vanmullem”, vertelt Ariella Vandenberghe. Zij nam in 2015 het voorzitterschap over van haar schoonvader Herman Declerck. “Ik heb toen aan Herman beloofd om de vereniging in stand te houden.” Het huidige bestuur van Vriendenkring Bloedgevers Ettelgem bestaat verder uit secretaris Lorette Desmedt, penningmeester Joost Vandycke en medewekers Robert Huyghe en Wilfried Kemel.

In 1984 stopte André Kemel als voorzitter en nam Herman Declerck het vaandel over . “Mijn schoonvader was een zeer geëngageerde man, actief in vele verenigingen. In die tijd kwamen sommige donoren niet alleen om bloed te geven. Ook voor het sociale aspect, want het feestje begon na de bloedafname”, vertelt voorzitter Ariella.

Raymond en Gerarda

Een echtpaar dat bijna 30 jaar van groot belang was voor de vriendenkring, was het koppel Raymond Deschacht en Gerarda Jonckheere. “Zij en de andere bestuursleden werkten hard om het ledenaantal te verhogen. Bij de bloedafnames mochten ze destijds telkens een 70-tal donoren verwelkomen. Soms ging dat getal zelfs boven de 100, met ooit een topdag van 120 ”, weet Ariella uit de verhalen.

“Vandaag is het steeds moeilijker om mensen warm te maken om bloed te geven. Niet alleen door corona. Het is een algemene trend dat bloedgevers afhaken. Bij Vriendenkring Bloedgevers Ettelgem hebben we altijd een grote en vaste groep donoren gehad. Mede door de gezelligheid achteraf kwamen ze graag bloedgeven en daarna nog een tijdje plakken en napraten”, weet Ariella Vandenberghe.

Familie Marchand

Enkele interessante cijfers zijn de recordbloedafgiften: eerste voorzitter André Kemel gaf 103 keer bloed, Willy Goethals 169 keer. Freddy Marchand haalde het cijfer 175 net niet, maar is toch de absolute recordhouder. Oud-voorzitter Herman Declerck gaf 125 keer bloed. En dan is er nog dat gezin met de meeste bloedgevers: de familie Marchand.

Wat nu ook een rol speelt, is dat we de mensen niet meer comfortabel kunnen begeleiden. Alles gebeurt op afspraak en wie soms wat te vroeg komt, moet buiten blijven wachten. Een drankje achteraf kunnen we ook niet meer aanbieden”, verklaart secretaris Lorette Desmedt. “Positief is dan weer dat er nu geen beperking op leeftijd meer is, als het bloed maar goed is.”

Afspraak

De eerstvolgende bloedafname van Vriendenkring Bloedgevers Ettelgem is op dinsdag 9 februari vanaf 17 uur in zaal Sint-Eligius in Ettelgem. Het Rode Kruis organiseert ook bloedafnames op woensdag 17 februari vanaf 16.30 uur en vrijdag 26 februari vanaf 17 uur in LDC Biezenbilk. Belangrijk is op voorhand een afspraak maken. Dat kan via donorportaal.rodekruis.be of via het gratis nummer 0800 777 00.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.