Halloweenpompoenen Plopsaland krijgen nieuw leven als soep voor de zorg

1.000 pompoenen uit Plopsaland worden door vrijwilligers van scoutsdomein Merkenveld omgetoverd tot 1.000 liter soep. © Davy Coghe
Hannes Hosten

Duizend pompoenen, bedoeld als halloweendecor in Plopsaland, krijgen toch een nieuwe bestemming nu het park is gesloten. Vrijwilligers van scoutsdomein Merkenveld in Zedelgem maken er soep van voor mensen in de zorg.

De soep geurt al tussen de bomen als we door het bos naar de gebouwen van het Hopper-jeugdverblijf Merkenveld in Zedelgem wandelen. Een tiental vrijwilligers – velen met Kabouter Plop-mutsen – is er groenten aan het schoonmaken en soep aan het koken op twaalf grote gasvuren. Tientallen emmertjes met versgekookte soep staan al klaar, maar er volgen er nog meer.

“Het streefdoel is 1.000 liter”, vertelt Ward Vervaeke, resident van het scoutsdomein. “Waar deze actie plots vandaan komt? In 2017 organiseerde ik samen met Luc van der Biest, directeur investeringen van de Plopsa Groep, en met Bart Segers van Bouwservice Van Hulle in Tielt een Lift Me Up-actie om geld in te zamelen voor de aanleg van een verhard pad voor mensen met een beperking rondom de gebouwen van Merkenveld. In 2019 pakten we met ons drieën uit met Roei for Life, een roeievenement voor het goede doel tussen Oostende en Gent.”

1.000 pompoenen, 1.000 liter soep

“Maandag was er vergadering in Plopsaland. Luc van der Biest belde me dat er meer dan 1.000 pompoenen klaarlagen om het park te versieren, zelfs nog meer dan vorige jaren. Maar nu de pretparken gesloten zijn, liggen ze er voor niets. Ik ben heel snel gaan rondbellen naar vijf zorginstellingen voor mensen met een beperking in het Brugse: Veldzicht en Ter Dreve in Brugge, Oranje in Zedelgem, Tordale in Lichtervelde en het Valkennest in Oostkamp. We vroegen hen om al die pompoenen in stukjes te willen snijden. Ik ben 1.000 pompoenen gaan ophalen – er lagen er eigenlijk veel meer – en die zijn woensdag versneden.”

“Met een beperkt aantal vrijwilligers – een tiental, veilig aan verschillende eilanden – zijn we nu soep aan het maken van al die versneden pompoenen”, vervolgt Ward. “Het zijn mensen van ons kernbestuur, collega’s die hier vast werken en mensen van onze groenploeg, die elke woensdag onderhoudswerken komt doen in ons bos. Morgen gaat de soep naar de vijf voorzieningen en kan iedereen er daar van genieten. Maar we vroegen ook om vanuit die vijf instellingen in te staan voor de verdere verdeling aan mensen in de zorgsector.”

“Snel geschakeld”

“We hebben heel snel geschakeld. Maandag was het nog maar een idee, vandaag is er soep. Ook al blijft een pompoen wel wat langer goed, we vonden het heel belangrijk om snel resultaat te laten zien, ook voor al die mensen met een beperking die pompoenen hielpen snijden. Het is een warme actie, waarmee we aantonen dat je toch nog iets kan doen in deze duistere coronatijden. Ook bij vorige acties bleek je heel veel kan bereiken door de middelen van bedrijven en de inzet van vrijwilligers met elkaar te verbinden.”

Ward en zijn twee kompanen zitten trouwens al met plannen voor een volgende onderneming. “In januari 2021 lanceren we de actie Move for Life”, vertelt hij. “Vanaf dan tellen we 500 dagen af tot aan het hemelvaartweekend 2022. In die periode kan iedereen die het wil, spaaracties organiseren voor tien goede doelen. We willen zo 250.000 euro ophalen. Iedereen die minstens 250 euro verzamelt, is dan welkom voor een vierdaags weekend sport en spel op Merkenveld.”

“Mensen verbinden”

Annemie uit Aartrijke hielp tomaten en prei snijden voor de soep en bouillonblokjes uit de papiertjes te halen. Nu is ze even aan het pauzeren. “Ik vind dit een heel tof project. Het verwondert me niet dat Ward zo’n project op gang trekt. Hij en zijn vrienden zijn heel sociaal bewogen en hebben het hart op de juiste plaats. Je kan niemand beters vinden om mensen warm te maken en met elkaar te verbinden. Zeker nu is dat heel belangrijk.”

“Mijn man is domeinbeheerder op Merkenveld en wij zijn hier elk jaar twee weekends van dienst als weekendresident. Tot vorig jaar deden we dat ook elke zomer. Mijn man had van het project gehoord en Ward heeft gebeld: ‘Jij bent met pensioen zeker?’ Zo ben ik hier verzeild geraakt”, legt Annemie uit. “Mijn man kwam in de Colruyt ook Lien en Marcel tegen. Jaren geleden woonden zij als resident op het domein en nu zijn ze nog altijd vrijwilliger. Zo zijn zij hier nu ook aan het werk.”

Geen groepen meer

Behalve het soep maken is er met de nieuwe coronamaatregelen niet veel activiteit meer op Merkenveld. “Vorige week verbleef hier nog een schoolgroep, maar de groepen voor afgelopen weekend hebben we moeten afbellen”, zegt Ward. “Ook deze week en in de anders heel drukke herfstvakantie is alles hier dicht. Onze medewerkers komen weer op tijdelijke werkloosheid te staan. Dat zal minstens tot 19 november zijn, maar vermoedelijk langer. We zijn blij nog iets te kunnen doen voor de anderen voor alles hier weer dicht gaat.”

Vienna uit Zedelgem en Christine uit Ingelmunster werken op Merkenveld. Ze poetsen er en maken eten klaar voor de groepen. Zij zijn aan de kookpotten bezig. “Normaal moesten we vandaag voor een laatste keer poetsen, maar de plannen zijn plots veranderd”, vertellen ze. “Het is nu soep maken! Volgende week zijn we weer tijdelijk werkloos, zoals al een groot deel van het jaar het geval was. In mei ga ik op pensioen”, aldus Christine. “Ik hoop dat Merkenveld voor die tijd toch nog wat open zal zijn, want ik zou het jammer vinden zo te moeten eindigen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier