Hallo Harelbeke! moet vorm geven aan de toekomst van Harelbeke

© LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

De gemeenteraad nodigde de Harelbekenaars uit op Hallo Harelbeke!, een initiatief om samen met de inwoners vorm te geven aan de toekomst van Harelbeke. De kick-off ging gepaard met een feestje.

Hallo Harelbeke! Jouw stad, jouw ideeën. Met deze slogan wil het stadsbestuur samen met de bewoners nadenken over ideeën als burgerbudget, groene wijken, geveltuintjes, beleving op de markt of andere ideeën, en deze ook positief uitwerken. “We richten ons tot iedereen die op een positieve manier eigen of andere ideeën verder wil uitwerken”, duidt schepen van Informatie en Communicatie Dominique Windels namens het stadsbestuur. “Met het nieuwe platform Hallo Harelbeke! proberen we een basis te creëren voor allerlei thema’s: Noord-Zuid, klimaat, sport, jeugd, cultuur, financiën, sociale thema’s. Het is de bedoeling om op een laagdrempelige en open manier ideeën uit te werken.

De schrijfmuur.
De schrijfmuur.© LOO

Enkele tientallen Harelbekenaars tekenden present en vulden de ‘Schrijfmuur’ met ideeën en opmerkingen.”Er zouden meer camera’s tegen sluikstorten moeten komen. Het is en wordt een groot probleem in Harelbeke”, aldus Mieke. Op de schrijfmuur stonden verder kernachtige slogans zoals ‘rolstoelvriendelijke voetpaden’, ‘geen moskee’, ‘hondstront opkuisen’ (sic), ‘een nieuw CC’, ‘betaalbare kledingwinkels’, ‘meer bankjes, chill plekken’tot iets meer uitgebreide opmerkingen zoals ‘gratis uitlening feestmateriaal voor wijkinitiatieven’, ‘graag meer controle ter hoogte van de scholen’, ‘ruimte pop-up voor de creatieve Harelbekenaar’ of de ultieme reden waarom je zou shoppen in Harelbeke.

Shoppen in Harelbeke. Anderen wisselden ideetjes uit met een gemeenteraadslid of een stafmedewerker.
Shoppen in Harelbeke. Anderen wisselden ideetjes uit met een gemeenteraadslid of een stafmedewerker.© LOO

“Er zou meer groen moeten komen in de Tramstraat”, meent Hanna. “Groen is belangrijk. Op de site van de Banmolens zou je bijvoorbeeld iets kunnen doen met geveltuintjes. Groen houdt warmte en lawaai tegen en zorgt voor zuurstof. Het is ook goed voor de biodiversiteit. Als je vergelijkt weet je dat het in de stad warmer is dan op het platteland. Steden hebben meer zuurstof nodig“, zegt Pieter-Jan.

Hanna, raadslid Rosanne Mestdag, stafmedewerker Karolien Deschildre, Pieter-Jan.
Hanna, raadslid Rosanne Mestdag, stafmedewerker Karolien Deschildre, Pieter-Jan.© LOO

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier