Hallebardiers kruisen degens in 22ste internationaal tornooi: “Schermen is camaraderie”

Musketiers Jeremie Dobbels, Mathieu Kervin, Sebastiaan Pollet en Hippoliet Vandermeulen kruisen de degens in de Kruispoort. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

Op zaterdag 5 oktober kruist de Brugse Sint-Michielsgilde ‘de Hallebardiers’ de degens voor een tornooi ‘à l’italienne’. Voor deze vier musketiers is de schermsport een onmisbaar deel van hun leven geworden. Ze groeiden er zelfs samen in op. “We waren vier kleine Zorro’tjes. Maar Zorro is in vergelijking met de Hallebardiers een mietje.”

Mathieu Kervin (25), Sebastiaan Pollet (24), Hippoliet Vandermeulen (26) en Jeremie Dobbels (25) schermen al sinds hun achtste. Hun eerste stapjes in de sport zetten ze bij Het IJzeren Masker. “We waren toen vier kleine Zorro’tjes”, glimlacht Hippoliet. Maar hun jeugdheld werd al snel doorprikt. “Al in de eerste schermles krijgen de kleintjes hier te horen dat Zorro in vergelijking met de Hallebardiers eigenlijk maar een mietje is”, glimlacht Sebastiaan. Ook Jeremie speelde als kind graag riddertje in de tuin. “Van thuis uit werd ik zo’n beetje verplicht om een sport te kiezen. Ik heb van alles geprobeerd: voetbal, basketbal, hockey, pingpong,… Maar ik speelde liever buiten”, vertelt hij. Tot hij op een dag dus de schermsport ontdekte. “Dat was tijdens een sportkamp. Ik was gefascineerd door ridders, en was direct helemaal verkocht. Ik zag het al voor me: mijn eigen kasteel”, lacht Jeremie. “Mijn belangstelling voor edele jonkvrouwen is wel pas later gekomen.”

Adellijke uitstraling

Mathieu en Sebstiaan verdiepen zich als zwaardvechters ook in de historische dimensie van het schermen. “Eigenlijk zijn we de enige club in het land die het allebei aanbiedt. Boeiend hoe de sport blijft evolueren: ooit was het bijvoorbeeld veel statischer. En waar er bij de Italianen meer showgehalte in zit, schermen de Fransen van oudsher heel technisch en de Engelsen meer op kracht.”

Schermen heeft ook van oudsher een adellijke uitstraling, maar is volgens de vier musketiers lang niet elitair. “Schermen wordt soms nog wel eens als elitair bestempeld, maar is het allang niet meer. De sport is even democratisch als alle andere sporten”, zegt Sebastiaan. “En een nerdy sport? Ik ben er vroeger op school wel nog mee gepest geweest ja. Mijn klasgenootjes speelden allemaal voetbal.”

“Excentriek. Dát is het woord”, valt het Hippoliet plots te binnen. “Toegegeven, schermen ís ook wel een speciale sport natuurlijk. Maar iedereen die dat wil, kan gewoon met ons komen meedoen. Schermen is hier de normaalste zaak van de wereld.”

Hoffelijkheid

“Schermen scherpt je concentratie aan. Het maakt je geest vrij.” Volgens de vier vrienden is schermen niet alleen een fysieke sport. “De angst om geraakt te worden, kan een mentale barrière vormen. Dan krimp je bij elke stoot ineen”, zegt Hippoliet. “Maar schermen draait ook rond hoffelijkheid en respect: voor je aan het duel begint, groet je altijd je tegenstander. Al kan het er in het heetst van de strijd wel eens ruw aan toe gaan”, vertelt Sebastiaan. “Zeker als je tegenstander Hippoliet heet”, knipoogt Jeremie. Ook dat is volgens de vrienden eigen aan het schermen: er valt al eens een steek onder water. “Je moet elkaar een beetje intimideren. Toen Jeremie nog lang haar had, was hij ‘het meisje’. En Bassie was altijd al ‘de kleine'”, glimlacht Hippoliet. “It’s fun to stab a friend.

“In maart gaan Jeremie en ik naar een tornooi in Canterbury”, zegt Hippoliet. “We gaan soms ook allemaal samen eens een weekendje weg. En na de training drinken we hier samen nog een pint aan de toog.”

“Wat ze nog niet weten, is dat ze binnenkort ook alle drie komen helpen met mijn verbouwingen”, knipoogt Jeremie. “Nee serieus, we delen een gemeenschappelijke passie.” Of, in de woorden van Sebastiaan: “Schermen is voor ons een way of life geworden.”

Het 22ste internationaal schermtornooi van de Hallebardiers vindt zaterdag vanaf 10 uur plaats in het Sint-Andreaslyceum Sint-Kruis, Veltemweg 15.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier