Half miljoen kubieke meter extra zand op strand Oostende om stad te beschermen tegen stormen

© ML
Marc Loy
Marc Loy Medewerker KW

Om de stad te beschermen tegen de voorspelde 100-jarige stormen krijgt het Oostendse strand tussen het Zeeheldenplein en het kursaal in de komende weken zo’n 600.000 kubieke meter zeezand opgespoten.

Het agentschap voor Maritieme Dienstverlening en Kust is gestart met de eerste van een reeks voorjaarszandopspuitingen. Tot aan de paasvakantie zal de sleephopperzuiger ‘Alexander Von Humboldt ‘ van De Nul vanuit de haven van Oostende zo’n 600.000 m³ zand, afkomstig van de Hinder Banken voor onze kust op het strand persen via een pijpleiding.

Dit om het strand tot aan de laagwaterlijn te verhogen en te verbreden en zo de stad en het hinterland te beschermen tegen overstromingsgevaar. Minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters kwam vanmiddag al een kijkje nemen naar de werken.

Vertraging

Zeebouwer Jan De Nul coördineert de werkzaamheden vanaf een werf op het Klein Strand. Op het strand wordt de nieuwste generatie van bulldozers en graafkranen ingezet om het strand daarna in zijn oorspronkelijke staat te herstellen. De voorziene kostprijs bedraagt 7 miljoen euro. Omwille van de drie voorbije stormen hebben de werken die kaderen in het Masterplan Kustveiligheid een kleine week vetraging opgelopen.

Op de westelijke dam in Oostende staat een infocontainer waar de opspuitingswerken en de bescherming van onze kust tegen de zee erg bevattelijk worden uitgelegd.

Ook in Koksijde, De Haan-Vosseslag en Centrum en Wenduine staan dit voorjaar opspuitingswerken gepland. Samen goed voor een 18,5 miljoen euro en de aanvoer van 1,45 miljoen kubieke meter zeezand.

(ML)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.