Gwendoline Nys (Kursaal Oostende) : “Er zijn weinig of geen alternatieven met deze maatregelen”

Gwendoline Nys van Kursaal Oostende (vierde van links) tijdens de voorstelling van de zomerconcerten. © PADI/Daniël
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zaterdag 7 maart vond het laatste event plaats in Kursaal Oostende. Sindsdien blijven de deuren op slot, alhoewel er hoop was dat men in juli en augustus toch veertien optredens in beperkte kring kon geven in de Erehal. Helaas veranderden de coronamaatregelen terug door de Nationale Veiligheidsraad, waardoor de deuren gesloten bleven. Voor Gwendoline Nys, adjunct-directeur Kursaal Oostende, en al de medewerkers zijn de voorbije maanden al heel moeilijke maanden geweest. En wat brengt de toekomst ?

Sinds half maart zit het vast team gedeeltelijk tot voltijds op werkloosheid wegens overmacht. “Ons vast team bestaat uit 15 mensen. Maar tijdens events doen we beroep op heel wat jobstudenten, extra’s en freelancers voor de begeleiding in de zaal, de bar, technische ondersteuning,… Afhankelijk van het type event zijn er dan zo’n 25 à 50 mensen aan het werk”, zegt Gwendoline Nys, adjunct-directeur van Kursaal Oostende, die ook even stilstond bij de geplande zomerconcerten die dan toch niet mochten doorgaan. “Zodra we dachten met zekerheid te weten dat indoor events tot 200 personen mochten doorgaan, hebben we inderdaad een mooie reeks zomerconcerten samengesteld. Alhoewel 200 personen eigenlijk niet rendabel te krijgen is voor een niet gesubsidieerde uitbating zoals die van vzw Kursaal Oostende, ben ik er toch mee aan de slag gegaan op voorwaarde dat ik twee partners vond die financiële steun boden om dit te kunnen realiseren. En dat is ook gelukt. Ik vond twee partners. KBC en Mediamarkt waren bereid de sector mee een hart onder de riem te steken en zo konden ook wij ons steentje bijdragen om artiesten, muzikanten, technische firma’s,… terug aan het werk te krijgen tijdens veertien zomerconcerten en konden we terug wat live muziek brengen tot bij de fans van Kursaal Oosende. We hadden alles perfect georganiseerd, aankopen gedaan om de bubbels gezellig aan te kleden en te organiseren, de nodige signalisatie laten opmaken, hygiënische middelen gekocht, draaiboeken opgemaakt om alles vlot te laten verlopen, een team samengesteld om de perfecte begeleiding te doen de avonden zelf,… Maar helaas, het mocht niet zijn. Nog geen week voor aanvang van het eerste concert waren we genoodzaakt opnieuw alles te annuleren en opnieuw artiesten, medewerkers en fans teleur te stellen. De veiligheidsraad had beslist dat slechts nog events voor 100 personen indoor kunnen doorgaan. Daar stopt het verhaal voor ons. Financieel helemaal niet meer haalbaar gewoon.”

Ook Bart Herman zou langsgaan voor een optreden in de Erehal.
Ook Bart Herman zou langsgaan voor een optreden in de Erehal.© PADI/Daniël

Hoe zie je de toekomst rond corona én vooral rond jullie sector evolueren ? “Praktisch houden wij er rekening mee dat dit virus ons in de hand kan houden tot het vaccin er is. Een hele pijnlijke gedachte, maar realistisch… De overheid moet ingrijpen en snel want vijf voor twaalf zijn we ondertussen al lang gepasseerd. Op papier hebben we de toelating om onze zalen te openen, maar de realiteit is gewoon dat we niet kunnen openen. De sector heeft dringend financiële steun nodig. Steun die gegeven wordt in verhouding met de omvang vaste kosten en omzetverlies van een bedrijf. Welke alternatieven ik nog zie ? Creativiteit zit in onze genen in deze sector en dus blijven we andere mogelijkheden bekijken, maar we lopen al snel vast door de huidige opgelegde maatregelen. Er zijn weinig om niet te zeggen geen alternatieven met de huidige maatregelen.”

Op het einde van onze babbel benadrukt Gwendoline nogmaals : “Bij deze nog een keer een oproep aan de overheid om de events met een maximum capaciteit – rekening houdend met de nodige social distance maatregelen – toch te laten doorgaan. Ondertussen hebben een aantal ondernemers in de sector de groep ‘Sound of Silence’ opgericht. Een warme oproep aan alle lezers om deze pagina op social media te volgen en de acties massaal te delen.” (PADI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier