Gwen Verstraete zoekt overnemer voor haar café Comodo in Izegem: “Zieke dochter gaat voor”

Gwen Verstraete, Geoffrey Lemiengre en Nanou Lemiengre in café Comodo: “Ook voor Nanou zal het vreemd aanvoelen. Zij is geboren in het horecaleven.”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Gwen Verstraete, Geoffrey Lemiengre en Nanou Lemiengre in café Comodo: “Ook voor Nanou zal het vreemd aanvoelen. Zij is geboren in het horecaleven.”©Frank Meurisse Frank Meurisse
Wouter Vander Stricht

Zelf raakte ze besmet door het coronavirus en was ze een maand serieus ziek. Maar toen dochter Nanou drager bleek te zijn van de Ziekte van Crohn, was Gwen Verstraetes keuze snel gemaakt. “Ik kies nu voor onze dochter en verlaat na 17 jaar het horecaleven”, zegt ze.

Gwen Verstraete (35) stamt uit een Izegemse familie, haar partner Geoffrey Lemiengre (49) is een Meulebekenaar. Ze stonden lange tijd samen in de horeca. Eerst runden ze het sportcomplex in Gistel waar onder andere de tennisacademie van Carl Maes, voormalig coach van Kim Clijsters, gevestigd was. Ze woonden ook een tijdje in Nieuwpoort, maar plots was de lokroep van ‘zijn’ Meulebeke te groot voor Geoffrey Lemiengre. Vijf jaar lang waren ze er het gezicht van café De Gilde. “Maar toen het pand gesloopt zou worden, moesten we uitkijken naar iets anders,” zegt Gwen.

De Gilde was een goed draaiende herberg, maar de job was ook zwaar geworden. “Het waren vaak lange nachten”, trapt Geoffrey een open deur in. Uiteindelijk koos Gwen ervoor om in Izegem een dagcafé te openen. Het vroegere café Mozart werd omgedoopt tot café Comodo. Dat is Spaans voor comfortabel, gezellig… Dat gevoel wilden we met ons café uitstralen. We gaven de zaak een make-over en alles liep hier bijzonder goed. Tot de eerste lockdown natuurlijk, toen moesten we sluiten. Bij de heropening van de horeca liep ik zelf een coronabesmetting op. Ik ben er serieus ziek van geweest en kon een maand niet werken. Nu nog heb ik nog altijd mijn smaak niet volledig terug.”

Aangetaste darm

In maart van dit jaar zou Comodo twee jaar bestaan, maar Gwen heeft besloten om het café over te laten. En daar is maar één reden voor, al is dat een zeer goede. “Onze dochter Nanou.” De 13-jarige vlotte jongedame volgt les in Pirzma Middenschool in Izegem, maar vorig jaar werd bij haar de Zieke van Crohn vastgesteld. Ze had eerder al geklaagd over wat buikpijn, maar pas toen we bij specialisten in AZ Delta in Rumbeke en UZ Gent terechtkwamen, werd de diagnose gesteld. Ze is toen ook eerst 14 dagen in het ziekenhuis moeten verblijven om aan te sterken. Nu volgt ze een strik dieet. Ze kan gelukkig weer naar school, maar ook dankzij de medewerking van haar school, waar ze iedere dag haar eigen dieetschema kan volgen.”

“Nanou was hier ook de lieveling van de klanten”

De Ziekte van Crohn zet zich op de darmen. “Bij Nanou is al één meter darm aangetast. Ze moet uiteraard ook medicatie nemen en haar dieet blijven aanhouden. Maar als ze dat doet, dan kan het best zijn dat ze er jaren geen last van heeft. Maar daarna kan plots weer een opstoot volgen. Deze ziekte valt ook niet te genezen, je moet er mee leren leven. Ik vond het dan ook maar de normaalste zaak van de wereld dat ik alles aan de kant zet voor onze dochter. Comodo is een dagcafé, maar het blijft een drukke job, natuurlijk. Wel eentje die ik met plezier heb gedaan.”

Café Comodo bouwde in de korte periode van bestaan een trouw klantenbestand op. “Het café op zich is niet erg groot, maar met het terras erbij moest ik soms hollen om alles bij te benen. Nanou vertoefde hier ook graag en stak al eens een handje toe. Ze was ook graag gezien en de lieveling van de klanten, die haar vaak wat ‘drinkgeld’ toestopten. Ook voor haar zal het een hele verandering zijn, ze is geboren in het horecaleven. Op de Izegemse Grote Markt heeft iedereen zowat zijn eigen klanten. Vorig jaar vielen er door het annuleren van heel wat evenementen heel wat topmomenten weg, maar de zaterdagmarkt is bij een beetje zonnig weer ook altijd een voltreffer. Het was voor ons ook leuk dat heel wat mensen uit Meulebeke de weg naar hier vonden.”

Positieve meid

In samenspraak met brouwerij Roman laat Gwen nu het café over. “Er is zeker al wat interesse. De mensen die een kijkje willen komen nemen, kunnen me een belletje geven. Als de overname straks rond is, ga ik uitkijken naar een parttime job, waardoor ik – als het moet – Nanou kan vergezellen naar het ziekenhuis. Het café herbergt geen clubs, daarvoor is het te klein. In Meulebeke hadden we er destijds 14, maar dat café was daarvoor ook geschikt. Hier is het voordeel dat het instapklaar is en dat je het in je eentje kan runnen.”

Het zal wat vreemd aanvoelen, na al die jaren in de horeca. Ook Geoffrey, die in de regio bekend staat als oud-voetballer bij onder meer KFC Meulebeke, FC Roeselare, GL Ruiselede, FC en VV Tielt, SC Oostrozebeke, Wingene, KSVK Zwevezele, SK Oostnieuwkerke… werkt in de horecasector. “Ik ben verkoper bij Signature Wine & Spirits. Een internationale groep die exclusieve dranken verdeelt. Maar ook bij ons draait alles op een laag pitje.”

En met Nanou gaat alles voorlopig goed. “Het is een superpositief ingestelde meid”, zegt haar mama. “Hopelijk kunnen we de ziekte onder controle houden. Dat is nu voor ons het allerbelangrijkste.”

Interesse om café Comodo over te nemen? 0488 42 65 69 (Gwen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier