Guur weer houdt fakkeltocht voor mensenrechten in Kortrijk niet tegen

Even guur als mensenrechten soms gerespecteerd worden, even guur was het avondweer gisteren waarin de fakkeltocht ter verdediging van de mensenrechten werd georganiseerd door het Vrijzinnig centrum Mozaïek en Amnesty International. Met de fakkeltocht werd de zevenstigste verjaardag van de Universele verklaring van de Rechten van de Mens gevierd.

Op de foto herkennen we deelnemers van de Fakkeltocht.

Hoewel de viering al enkele maanden bezig is, werd de fakkeltocht gezien als het sluitstuk van een resem aan activiteiten. Vanaf 18 uur konden bezoekers schrijven voor Amnesty International waarmee men mensen wil ‘vrij schrijven’. Dit gebeurde in combinatie met live muziek en andere activiteiten. Wandelaars konden ook fakkels kopen die in een mum van tijd uitverkocht. Meer dan acht volle dozen gingen over de toonbank en de opbrengst ervan gaat rechtstreeks naar Amnesty International. De kinderen konden zich dan plezieren met het maken van een lichtbronnetje die ze fier voor zich droegen.

Intrigerende vredesboodschap

“Voor mijn vredesboodschap heb ik mij laten inspireren door een groot mens die betrokken is geweest bij het opstellen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. De naam van die man kennen jullie allemaal: Stéphane Hessel. Hij was zeer actief in het verzet tijdens WOII. Hij werd door de nazi’s opgepakt, gemarteld en tenslotte ter dood veroordeeld. Hij bleef zijn ganse leven lang ijveren voor de rechten van de mens. Hij was soms een vervelende luis in de pels van het Franse buitenlands beleid. Op 90-jarige leeftijd schreef hij in 2010 het manifest “Indignez-vous !” – “Wees verontwaardigd”. Ik inspireer mijn vredesboodschap op zijn manifest. Beste mensen, wees verontwaardigd, neem er geen vrede mee als de rechten van de mens niet nageleefd worden”, besluit Bernard Decock, voorzitter van de begeleidingsgroep van het Huis van de Mens.

Op de foto herkennen we dochter Adelinde en moeder Lieve.
Op de foto herkennen we dochter Adelinde en moeder Lieve.

Onder de deelnemers waren ook Adelinde en Lieve uit Kortrijk/Zwevegem aanwezig. “Mijn echtgenoot is al een aantal jaren bezielier van Amnesty International en vandaag wilden we mee solidair zijn met zijn passie. Daarnaast vinden we het een zeer mooie gedachte om mensenrechten met vuur te bestrijden want op heel veel plaatsen gebeurt er nog veel te weinig rond de mens.” weten ze ons te vertellen.

De fakkeltocht eindigde op het Nelson Mandelaplein waar men kon nakeuvelen bij een drankje en een soepje.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.