Gustave ‘Stafke’ Persyn neemt na 50 jaar afscheid bij KZ Dentergem

Gustave Persyn (88) neemt na 50 jaar afscheid van 'zijn' ZK Dentergem en wordt dit weekend gehuldigd voor zijn inzet. (Foto Danny) © Foto Danny
Redactie KW

Na een carrière van 50 jaar achter de schermen van KZ Dentergem houdt Gustave ‘Stafke’ Persyn het voor bekeken. Op de laatste thuismatch van het seizoen wordt hij plechtig gehuldigd door ‘zijn’ ploeg op ‘zijn’ veld.

Als kind was Gustave Persyn (88) al een fervent voetballiefhebber. Met een groepje kameraden trokken ze wekelijks te voet naar de thuismatchen in de buurgemeenten. “We hadden een viertal voetbalploegen waarvoor we supporterden. Zo waren we zeker van één wedstrijd per weekend”, lacht de kwieke Gustave, die nooit zelf in competitieverband voetbalde. “Ik sjotte alleen wat op de koer van ‘t school.”

Na zijn huwelijk met de Dentergemse Maria Spriet (86) kwam het jonge stel in Dentergem wonen. Het is daar dat het voetbalverhaal van Gustave Persyn pas echt begon. Op een avond bij hem thuis, nu zo’n 50 jaar geleden, kwam Marcel Callens, toenmalig onderwijzer en trainer van KZ Dentergem, Gustave overhalen om in te vallen als lijnrechter. In die tijd moest ieder elftal zijn eigen lijnrechter meebrengen voor de match.

“Ik stemde toe voor een eerste wedstrijd tegen Ardooie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik daar niet echt gerust in was”, glimlacht Gustave, die scherpe opmerkingen en agressiviteit vreesde van supporters van de tegenstander. Maar dat viel allemaal goed mee en sindsdien bleef Gustave Persyn wekelijks op post als lijnrechter voor KZ Dentergem. Hij deed dat gedurende 25 seizoenen.

Aanstaande zondag wordt Gustave gehuldigd voor zijn 50 jaar inzet bij de club. Hij en zijn familie worden afgehaald met een bus voor de match. ‘Stafke’ belooft dat hij alle thuismatchen nog zal bijwonen.

(Edith Van Wuytswinkel)

Meer in Krant van West-Vlaanderen, editie De Weekbode Tielt van vrijdag 11 april

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier