Gust Boudrez uit Roeselare is al halve eeuw actief als vrijwilliger

Gust Boudrez samen met zijn vrouw Trees Vanwalleghem. (foto SB) © (foto SB)
Redactie KW

Al meer dan 50 jaar zet Gust Boudrez (75) zich in voor zijn naasten. Zowel voor zijn zieke medemens aan de andere kant van de wereld, als kwetsbare zielen hier bij ons, komt hij in actie. Ook het komende passieconcert van zaterdag 23 maart, draagt hij een heel warm hart toe.

“Eigenlijk gaf deken Godfried Oost ons de aanzet”, vertelt Gust, die samen met zijn vrouw Trees Vanwalleghem al heel wat watertjes vrijwillig doorzwommen heeft. “Enkele jonge gasten wilden een coöperatieve starten in een Braziliaans vissersdorp. Ik vroeg de deken of zij misschien bij ons hun concept uit de doeken wilden doen. Met enkele gelijkgestemde zielen, sloegen we de handen in elkaar en vanaf toen ging de bal aan het rollen.”

Vanzelfsprekendheid

Dat zorgende en onbaatzuchtige heeft Gust met de genen meegekregen. “Mijn vader hielp veel kleine zelfstandigen aan een pensioen en ons moeder bekommerde zich om de was bij oudere mensen. In die tijd was dit nog intensieve arbeid met de hand”, benadrukt hij. “Mijn broer was Salesiaan. Missionarissen waren bij ons dus kind aan huis. Zich inzetten voor anderen leek bij ons een vanzelfsprekendheid.” Voor de persoon Jozef De Veuster heeft Gust een oneindig respect. “Hij had empathie voor die sukkelaars op Molokaï en ging letterlijk naast de stervenden zitten. Toen hij zelf op zijn sterfbed lag, gaf hij zijn verzorgers nog mee om zeker knikkers te bestellen voor de kinderen. Dat typeert Damiaan. Zelfs helemaal op het einde, gingen zijn gedachten uit naar anderen. De inlandse dokters die verbonden zijn met de Damiaanactie, zijn tegenwoordig de ware helden. Een leprapatiënt is gemiddeld na acht maanden genezen maar die artsen tuffen ‘s anderendaags terug met hun brommer door de rimboe om hun medemens te helpen. Het feit dat inwoners van Roeselare het dubbele geven aan de Damiaanactie in vergelijking met de modale Belg, bewijst dat wij een stad van cultuurcommerce en caritas zijn”, vertelt deze gedreven man, die in zijn beperkte vrije tijd, als hij even geen vrijwilligerswerk uitvoert, graag met radiogeleide modelvliegtuigen bezig is. “Ik bouw ze en mijn zoon vliegt ermee.”

Passieconcert

Als jonge kerel zong Gust ooit nog bij het St.-Michielskoor. “Die passie is door de jaren heen geëvolueerd naar actief luisteren”, grijnst hij. “Bach is mijn favoriet. Daarom ben ik zo content dat het Roeselaars Kamerkoor dit jaar bij drie leden van zijn familie op bezoek gaat. Zij bezaten de gave om diepmenselijke emoties in muziek om te zetten. Het organiseren van dit soort initiatieven mag niet verloren gaan. Ze steunt op onze coalitie van mensen van goeie wil. De opbrengst van deze editie gaat naar de Kerit, een decanaal armoedeproject binnen de Bremstruik, het Mannahuis en de sociale kruidenier en kledingbedeling van de Sint-Vincentius-vereniging.” PASSIE#VANRSL gaat op zaterdag 23 maart om 20 uur door in de St.-Michielskerk. (KK)

Kaarten kosten in voorverkoop 22 euro en aan de deur betaal je 24 euro inclusief receptie achteraf. Je kunt ze bestellen in Standaard Boekhandel, het Decanaal Secretariaat, De Bremstruik, de Sint-Vincentiusvereniging of mail naar info@roeselaarskamerkoor.be of bel 0474 28 79 96.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier