Günter Neefs en Guy De Pré lanceren lp, cd en dvd ‘Roots 66’ met voorstelling in Brewer’s Cave in Antwerpen

Sinds september is de Antwerpse Stadsbrouwerij op zaterdagochtend het décor voor het Radio 2-programma De Weekwatchers. Er komen heel wat artiesten langs in De Koninckbar om na hun interview met Ruben Van Gucht te genieten van een vers getapt Bolleke of een Tripel d’Anvers. In de Brewer’s Cave – de kelder van de brouwerij die de brouwers zelf inrichtten en waar ze hun specials laten rijpen op unieke houten vaten – stelden Günther Neefs en Guy De Pré hun nieuwe lp, cd en dvd Roots 66 voor. Speciaal voor de voorstelling van de nieuwe cd en dvd van Günther Neefs en Guy De Pré zetten de brouwers graag de deuren open.

Günther en Guy. © (Foto FODI)

In augustus waren Günther Neefs en Guy De Pré samen op de baan op de meest mythische van alle wegen : US Route 66. Een zoektocht over de grote plas naar de roots van de muziek. Van Chicago – de thuisbasis van jazz en soul – ging het naar Saint Louis – het centrum van de blues waar muzieklegendes groot werden – en Texas, de stad van de country. Volgende stop : Las Vegas, waar Günther en Guy pas echt in hun biotoop kwamen, in de casino’s traden de top-entertainers van The Rat Pack op. Hun swingende croonermuziek is Günther op het lijf geschreven. Hollywood, Los Angeles vormde met zijn filmmuziek het orgelpunt en meteen ook het eindpunt van deze muzikale reis. Roots 66 vat een muzikale queeste van bijna 5.000 kilometer samen in een onvergetelijk en uniek multimediaal project met live-reportages op Radio 2, een heuse road-movie op dvd, een verbluffende lp/cd en een reeks theatershows in de Vlaamse culturele centra.

Ik denk niet dat dit project zomaar van de ene op de andere dag werd uitgewerkt ?

Guy : “Het is allemaal de schuld van Radio Donna, want in 1995 mocht ik Route 66 al eens doen met enkele luisteraars. Toen Günther en ik elkaar tegen kwamen, hadden we het al vlug over de reis van 23 jaar geleden. We zouden dat inderdaad nog één keer moeten over doen. Maar het bleef meestal bij woorden. Anderhalf jaar geleden draaide ik het plaatje Route 66 van Günther Neefs. Ik kondigde dat liedje aan met de zin dat we het echt nog eens samen moesten afrijden en dat we geen tien jaar meer moesten wachten. Günther had dat toevallig gehoord en stuurde direct een sms. Eén dag later spraken we af om daarover eens te babbelen. Het idee was om op vakantie te gaan, zoals gewone mensen op vakantie gaan. Hij zou zijn vrouw meenemen, ik mijn vrouw. Maar we begonnen te brainstormen en al snel kwamen we uit op een muzikaal project. We besloten op zoek te gaan naar de roots van de Amerikaanse muziek op die Route 66. We werkten alles uit en betrokken Radio 2 in ons muzikaal project. Günther had ook het idee om een theatershow eraan te koppelen, die begint op 8 november in Heist-op-den-Berg. Een volgende stap was een roadfilm maken. Om een lang verhaal kort te maken : de bal begon te rollen en plots kwamen we in een lawine terecht. We werkten er heel hard aan, kregen zelfs steun van buitenaf. Trump hielp zelf een beetje mee, maar dat zal hij zelf niet beseft hebben… Het was een fantastische trip. De digitale sociale media en Facebook van Radio 2 kregen iedere dag feedback…”

Hoelang ken jij al Guy De Pré ?

Günther : “Ik denk toch al 23 jaar. Ik kreeg een Special tv-programma op Eén. Guy koos de muziek en schreef de bindteksten ervoor. Vorig jaar in maart zijn we dan begonnen met de uitwerking van Route 66. Ik denk dat we elkaar wel iedere dag honderd keer hoorden. We hadden een idee en het liet ons niet meer los. We zijn nu nog altijd vaak bij elkaar, want we blijven nauw samenwerken.”

Günter Neefs en Guy De Pré lanceren lp, cd en dvd 'Roots 66' met voorstelling in Brewer's Cave in Antwerpen
© (Foto FODI)

Wanneer ik dat hoor, is dat meer een werkvakantie dan een gewone vakantie geworden ?

Günther (lacht) : “Eerst wilden we gewoon met onze vrouwen op reis gaan, maar ons idee begon serieus te groeien. We beseften dat we dit anders moesten doen. We filmden de hele trip, zodat we er later nog eens kunnen naar kijken en herbeleven. Zelfs met de opgenomen muziek beleven we nu iedere dag weer die fantastische tijd.”

Wat was het mooiste moment van die hele trip ?

Günther : “We trokken bijna één maand door de States, dat is een lange periode. We reden zo’n 5.000 km. Ik vond het landschap enorm mooi. Ik bezocht al eens het Oosten en het Westen van Amerika, maar nog nooit het midden van Amerika. Ik leerde veel toffe mensen kennen. Het hoogtepunt was echter onze ontmoeting met wereldster Jay Leno, de Amerikaanse host van The Tonight Show. Waarom ? Onze gemeenschappelijke passie voor auto’s. We hadden een afspraak van 20 minuten, maar uiteindelijk bleven we twee uur. Onvergetelijk !”.

Hoe kreeg je dat voor elkaar ?

Günther : “Ik moet de pluim doorschuiven naar Guy. Hij deed er heel veel voor om bij Jay te geraken. Hij geraakte bij zijn rechterhand en ‘t is gelukt.”

Gaat Guy mee op theatertournee ?

Günther : “Ja, om een glaasje wijn te drinken (lacht). We deden opnames ter plaatse van die vijf steden. We maakten vijf reportages en deze worden getoond tijdens de theatershow. We nemen de mensen écht mee op reis. Guy schreef àlles uit. Het wordt een documentaire van de Amerikaanse muziek. Het publiek zal verrast zijn.”

Zit het publiek hierop te wachten ?

Günther : “Voor mezelf voelt dat goed, waarom niet voor andere mensen ? Iedereen luistert nog graag naar die muziek. Deze cd zal ik echter niet op Spotify zetten. Ik vind dat de mensen die cd fysiek moeten vast nemen. Alleen al de hoes spreekt boekdelen.”

Günther, samen met onze showbizzmedewerker PADI.
Günther, samen met onze showbizzmedewerker PADI.© (Foto FODI)

Hoe trots ben je ?

Günther : “Ik ben al anderhalf jaar trots omdat Guy en ik samengekomen zijn om over dat project te praten. We leerden op onze trip zoveel fantastische mensen kennen. De voorbereiding op zich was al een grote reis. Onze verwachtingen zijn meer dan voldaan.”

Was het moeilijk om één volledige maand in de zomerperiode te blokkeren in je agenda ?

Günther : “Dat is moeilijk, maar je moet het uiteindelijk maar op tijd blokkeren hé. Het is een keuze die ik maakte. Het is hier optreden of eindelijk eens iets doen dat we nooit zullen vergeten. Ik hou van reizen, van muziek, van vrienden. Alles zat goed verpakt in onze trip.”

Voor de kenners en échte muziekliefhebbers. Op de cd en dvd staan volgende nummers : Soul (Chicago) Mustang Sally, Hold On, I’m Coming – Jazz (Chicago) Summertime – Blues (St. Louis) Route 66, Sweet Home Chicago, Let The Good Times Roll – Country (Amarillo, Texas) On The Road Again, She Believes In Me, The Most Beautiful Girl – Crooners (Las Vegas) Strangers In The Night, L-o-v-e, Alright, Okay, You Win – Film (Hollywood, L.A) You Never Can Tell, You’ve Got A Friend In Me, Born To Be Wild.

(PADI – Foto’s FODI)

De lp/cd is al beschikbaar in de winkel. De theatershow Roots 66 loopt in diverse Vlaamse culturele centra. www.guntherneefs.be. Info : info@krianso.be

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.