Gunstig bodemonderzoek na brand Belcroom Roeselare, veiligheidszone opgeheven

In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 oktober was er een zware brand in het bedrijf Belcroom in Roeselare. © SB
Redactie KW

De bodemresultaten na de hevige brand in het bedrijf Belcroom in Roeselare zijn positief. Daardoor worden de voorzorgsmaatregelen binnen de veiligheidszone opgeheven. Dat meldt de stad vrijdag. Het captatieverbod voor de Mandel blijft wel nog even van kracht.

In de nacht van zaterdag 10 op zondag 11 oktober was er een zware brand in het bedrijf Belcroom in Roeselare. De firma brandde volledig uit en dat zorgde ervoor dat er chroom en nikkel in de Mandel terechtkwamen. Daarop kondigde de gouverneur de provinciale fase van het rampenplan af en werd een captatieverbod afgekondigd. Ook werd in de buurt een veiligheidszone uitgetekend waarin bewoners geen groenten en fruit uit de tuin mochten eten en geen regenwater mochten gebruiken. Die zone wordt nu opgeheven.

Groenten en fruit zijn veilig

De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heeft stalen genomen van water uit regenputten en zwembaden en hieruit blijkt dat de normen niet worden overschreden. Uit stalen van de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) blijkt dat ook de bodem op verschillende plaatsen nergens de richtwaarde overschrijdt. Groenten en fruit uit de tuin zijn dus veilig.

Het captatieverbod blijft voor alle zekerheid nog even gelden. “De gemeten waarden in het water en in het slib evolueren gunstig maar de Vlaamse Milieumaatschappij voert de komende dagen nog enkele testen uit. De stad hanteert het voorzichtigheidsprincipe en wacht tot na het weekend de resultaten af vooraleer de captatie op de Mandel en de Leie weer toe te laten”, klinkt het.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier