Gullegemse Dominique Clarysse stelt nieuw boek voor: Mijn leven in balans!?

Nadat ze met ‘Mijn verhaal, van verdict tot aanvaarding’ haar lezers meer inzicht wilde geven in het leven met een chronische aandoening, heeft de Gullegemse Dominique Clarysse (50) een tweede boek uit waarin ze mensen een handreiking aanbiedt om hun leven in balans te krijgen en houden.

Dominique Clarysse wil met haar boeken anderen helpen. © AV

Dominique is een geboren en getogen Gullegemse. Zij is getrouwd en heeft twee volwassen kinderen. Ze gaf 23 jaar les aan het vroegere Sint-Niklaasinstituut in Kortrijk, de huidige RHIZO-scholen. Geplaagd door fybromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) – allebei ongeneeslijk – werd zij op haar 46ste op medisch pensioen gesteld. Haar wereld stortte in. “Ik wilde mijn kennis en ervaringen verder delen en voor anderen beschikbaar zijn, maar stuitte op een muur van onbegrip: zowel bij mijn kinderen en echtgenoot als bij mensen die mij minder goed kennen”, legt ze uit. “Daar wilde ik tegen vechten, proberen om begrepen te worden.”

Toen vatte ze de idee op haar ervaringen en gevoelens in een dagboek neer te schrijven en te duiden hoe ze zelf tot een aanvaarding van haar aandoeningen en haar nieuwe leven trachtte te komen. Dat dagboek werd een eerste boek, Mijn verhaal, van verdict tot aanvaarding, dat ze begin dit jaar bij uitgeverij Kolektiva in Lendelede liet drukken.

De reacties bleken positief. Omdat blijkbaar nog niemand het ooit waagde om als ervaringsdeskundige over de diverse facetten van chronisch ziek zijn een afgerond verhaal neer te pennen.

Gelukkiger leven

Mijn verhaal bleek een welkome handleiding te zijn voor andere mensen met een chronische aandoening, de mensen uit hun onmiddellijke omgeving en zelfs therapeuten. Ik had echter nog een boel zaken te vertellen, over hoe je als mens in het algemeen in deze jachtige tijden je leven beter in balans kunt krijgen. Daarom is er nu, voor het grote publiek, een tweede boek: Mijn leven in balans!? Je kunt dit zien als een soort handleiding voor mensen die er in geloven dat kleine veranderingen in ons dagelijks leven alles gemakkelijker kunnen maken”, zegt Dominique.”Ik hoop hiermee een stukje bij te dragen tot een gelukkiger leven.”

Wij vroegen Dominique om enkele van haar tips op te lijsten. “De voornaamste lijkt mij om elke dag te beginnen met een lach. Leer ook bewust te kiezen voor zaken die je leuk vindt en je, ook als je pijn hebt of als het eens minder goed gaat, een beter gevoel geven. Mensen moeten ook leren niksen. Dat kan zo’n deugd doen. Leer ook je hart te volgen en leer eenvoudiger leven. Wil niet alles kunnen en zoek je geluk niet te ver. Leer ook jezelf graag zien en jezelf te aanvaarden, met al je goede en minder goede kantjes. Zoek dus naar een evenwicht: een balans.”

Mijn verhaal telt 197 pagina’s en kost 19,50 euro. Mijn leven in balans telt 175 pagina’s en kost 22 euro. Beide boeken zijn te koop bij de auteur: dominique.clarysse@telenet.be, bij de uitgever: www.kolektiva.be, bij Bol.com of in de boekhandel

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.