Gullegemnaar Frederic Soete fietst 2.000 km naar Rome: “Lastig, maar ook genieten”

Frederic werd bij zijn aankomst in Rome opgewacht door zijn echtgenote Sabrina Mussly. © gf
Redactie KW

Hoe sterk is de eenzame fietser… Frederic Soete uit Gullegem is goed en wel aangekomen in Rome. Met zijn fiets reed hij de 2.000 km lange Via Romaroute. Een tiendaagse reis, alleen en met de wind op kop. “Het was lastig, maar puur genieten.”

Frederic Soete (46) is een geboren en getogen Gullegemnaar. Hij is gehuwd met Sabrina Mussly (46). Samen hebben ze twee kinderen: Olivier (21) en Maxime (18). Frederics eerste sportieve passie was voetbal. Tien jaar geleden werd hij gebeten door de fietsmicrobe en schakelde hij over naar wielrennen.

“Ik fiets voor de fun. In het verleden heb ik nog gentlemenkoersen gereden – koersen voor renners die niet aangesloten zijn aan een wielerbond”, vertelt Frederic. “Ik won ooit een koers in mijn gemeente Gullegem. Dat is voor mij echter allemaal te competitief. Daar heb ik geen zin meer in. Ik focus mij op afstand rijden.”

Eigen touch

Wat begon met een opborrelend idee, werd een plan en is nu een ervaring. Vorig jaar begon Frederic aan de voorbereidingen van de tiendaagse fietstocht. Frederic koos voor de Via Romaroute. “Ik vond deze route in een boek van Europafietsers. Het is een bestaande route die ik een eigen touch heb gegeven. Ik heb er plaatsen aan toegevoegd. De bestaande route loopt doorheen de dalen. Ik heb er onder andere cols aan toegevoegd. Die wou ik niet links laten liggen. Je passeert er tenslotte maar eenmaal.”

Frederic vertrok op maandag 6 juli om 7.30 uur. Normaal gezien zou Frederic eind mei vertrekken zodat hij de warmste periode voor was, maar daar stak de coronacrisis een stokje voor. Doordat de grenzen gesloten waren, was hij genoodzaakt zijn trip uit te stellen.

Geen problemen

De tiendaagse fietstocht verliep zonder tegenslagen. “Ik heb geen noemenswaardige problemen gehad: geen fietspech, geen ongevallen en nooit verkeerd gereden”, vertelt Frederic. “De vierde dag was de lastigste. Ik kreeg last in de benen, wellicht te wijten aan verzuring. De wind zat ook wel tegen. Ik ben over de Alpen gefietst met tegenwind. Dat is geen lachertje. In Toscane was het beter. Daar had ik de wind mee.”

Gullegemnaar Frederic Soete fietst 2.000 km naar Rome:
© gf

Deze tiendaagse trip was een hele ervaring. “Er komt zeker een vervolg. Ik maak nog geen plannen. Misschien doe ik een meerdaagse tocht met een fietsfanaat. Frederics vrouw gaat er niet aan beginnen. Zij is de stille kracht achter de schermen. “Het was leuk dat ze me stond op te wachten in Rome. Dat deed echt deugd. Zeker als je al tien dagen alleen op tocht bent.” Tijdens de tocht kon zijn vrouw hem volgen via een link. “Zo kon ze zien waar ik was. Ik rij alleen en stel je voor dat ik val. Het geeft me een veilig gevoel.”

Frederic is zijn vrouw dankbaar dat hij dit mag doen. “Niet iedereen gaat zomaar tien dagen alleen op reis. Nu ga ik met haar genieten van het mooie Rome. We gaan Rome bezichtigen zonder fiets. Mijn fiets blijft in het hotel. Ik ben voldaan”, besluit Frederic Soete. (CHH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier