Gullegemnaar Dieter Patteeuw tekent strookjesstrips met duurzame boodschap

Dieter Patteeuw aan zijn tekentafel thuis: klaar om Fred weer iets duurzaams te laten ondergaan. © JS
Johan Sabbe

‘Fred ondergaat’. Het klinkt een tikkeltje deprimerend, maar het is integendeel de bedoeling om je aan het lachen te krijgen. Onder die noemer tekent de uit Gullegem afkomstige Dieter Patteeuw sinds kort grappige strookjesstrips, bestaande uit telkens drie plaatjes die een afgewerkt geheel vormen. Humor met een onderliggende boodschap, want Dieter wil in de lijn van zijn eigen idealen de lezer aanzetten tot een duurzame levensstijl.

Dieter (32) woont met zijn vrouw Véronique Lombaert, die uit Gistel afkomstig is, in Gent, waar ze een huis gekocht hebben. Zij heeft rechten gestudeerd en werkt als juridisch medewerker bij het advocatenkantoor Sven Boullart. Hij is burgerlijk ingenieur werktuigkunde, optie thermotechnische wetenschappen. Hij doctoreerde eerst vijf jaar over de waarde van slimme warmtepompen, trok voor verder onderzoek drie maanden naar de Verenigde Staten en deed daarna nog een postdoctoraat van anderhalf jaar aan de Leuvense universiteit. Nu werkt Dieter al twee en een half jaar als ambtenaar bij het Vlaams Energieagentschap in Brussel, waar hij focust op de wetgeving omtrent warmtepompen en warmtenetten.

Academie gevolgd in Kortrijk

Dieter groeide op in Gullegem en liep er lagere school. Zijn ouders Geert en Erica wonen er al zo’n 30 jaar. Zijn secundaire studies genoot hij aan Spes Nostra in Heule. Daarna volgden voor zijn ingenieursstudies de KULAK in Kortrijk en de KU Leuven.

“Al van jongs af teken ik erg graag”, zegt hij. “Een familietrekje, want mijn ene broer geeft les 3D-tekenen aan de hogeschool Howest, mijn andere broer is technisch tekenaar en ook mijn zus en mama kunnen vlot met de tekenpen overweg. Van mijn 12de tot mijn 17de trok ik op zaterdagmorgen naar de academie in Kortrijk om beeldende kunst te volgen: waarnemingstekenen, schilderen, boetseren, enzovoort. Ik tekende voorts strips voor de schoolkrantjes.”

“Als kind wou ik striptekenaar of uitvinder worden (lacht). Het is niet gebleven bij de kunstacademie tijdens mijn middelbare schooltijd. Na mijn studententijd ging ik ‘s avonds en in de weekends in het Gentse Wisper, het kunstonderwijs voor volwassenen, cursussen volgen over mixed media, fictie schrijven en illustraties tekenen.”

Ecologische voetafdruk

“Hoe het idee voor Fred ondergaat ontstaan is en ik mijn tekenpassie gekoppeld heb aan mijn overtuiging dat we met z’n allen duurzamer moeten leven? Als kind keek ik heel graag naar natuurprogramma’s op de zender National Geographic en dat is nog altijd zo. De film An Inconvenient Truth van Al Gore heeft me tijdens mijn studententijd wakker geschud. De klimaatverandering kan de wereldwijde natuurpracht vernielen, unieke culturen en gemeenschappen onder druk zetten en grote oorlogen veroorzaken.”

“Sinds ik die film gezien heb, omstreeks 2008 als ik me niet vergis, probeer ik in mijn job én vrije tijd het verschil te maken inzake klimaatverandering. In 2018 heb ik met enkele vrienden een vzw opgericht die mensen richting een duurzamere levensstijl wil stuwen: www.duscan.org. We gaan bij de geïnteresseerden langs en geven advies omtrent duurzaamheid en tegelijk geld besparen en gezonder leven. In tijden van corona doen we dat online via www.duurzaamheidsscan.org. Ik ben sinds dit jaar ook klimaatcoach bij de recent opgerichte vzw Klimaatcontact.”

“Véronique en ik proberen onze ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk te houden. We hebben nog nooit een auto gehad, eten mondjesmaat vlees en verbruiken weinig gas en elektriciteit. Het is intussen drie jaar geleden dat we nog in een vliegtuig zaten.”

“Ik werk nu naar 52 strips toe om ze dan in een boek te kunnen bundelen”

Met Fred ondergaat slaat Dieter twee vliegen in een klap: zijn idealen inzake duurzaamheid uitdragen en zich amuseren met het tekenen van strookjesstrips.

“Het tekenen gaat vlot, maar ik ben niet goed in het toevoegen van kleuren”, zegt hij. “Dus werk ik het liefst zwart-wit. Zo’n comic tekenen, is ontspannend, al is het niet altijd even gemakkelijk om tot een goed resultaat te komen. Ik ben voorstander van tekeningen die rechttoe rechtaan zijn. Niet te veel franjes. Ik vind de boodschap belangrijker dan de vorm. Ik heb mijn hoofdpersonage genoemd naar mijn grootvader Alfred, die ik nochtans nooit gekend heb. Het concept is dat Fred de bevliegingen van zijn vrouw Lies rond duurzaamheid met tegenzin ondergaat. Hij heeft er meestal geen zin in en staat er sceptisch tegenover, terwijl zijn vrouw er heel enthousiast over is. Dan gedraagt hij zich koppig, of lui, of beide.”

“Ik werk naar 52 strips toe, om ze dan in een boekje te bundelen dat mensen thuis op de salontafel, het nachtkastje of bij het toilet kunnen leggen. Met de bedoeling 52 weken lang geprikkeld te worden door de vele mogelijkheden om duurzamer te leven. Momenteel publiceer ik ongeveer een strip per week op Facebook en Instagram. Uiteraard hoop ik op een zo talrijk mogelijke respons, maar het is niet simpel om je eigen plaatsje te vinden in de wereld van de comics, strips en cartoons. Ik kijk op naar mensen die erin slagen om daar fulltime van te leven. Sterk dat ze die sprong durven te wagen!”

Info: www.facebook.com/fredondergaat

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier