Gullegem Koerse: voor de 75ste keer een feest van de wielersport én met Lampaert!

© SLW
Redactie KW

Met Greg Van Avermaet, Fabio Jacobsen, Oliver Naesen en Niki Terpstra komen er terug een rits toppers aan de start van ‘de grootste kermiskoers ter Wereld’. De 75ste editie leek het dit keer zonder de regerende Belgische kampioen te moeten doen, maar donderdagmorgen kwam er dan toch groen licht van Yves Lampaert.

De kermiskoers der kermiskoersen wordt 75 jaar, heel wat klassiekers moeten het met minder doen. Jaar na jaar slaagt voorzitter Carlos Demeulemeester er met zijn team in om daarenboven heel wat toprenners aan de start te krijgen. Hoewel dat minder en minder een evidentie is. Dat moest de voorzitter tot zijn schade ervaren nadat hij heel wat telefoontjes had gepleegd. “Ofwel zijn ze in het buitenland aan het rijden, en de renners die niet koersen zijn op hoogtestage”, klinkt het wat verongelijkt.

De Quik-Step brigade

“Dat is al een tijdje het parcours dat velen volgen in aanloop naar het volgende luik van het wielerseizoen”, beaamt Patrick Lefevere, peter van de wielerwedstrijd. “Bovendien komen er alsmaar meer wedstrijden bij en mogen onze renners van de UCI maximaal 80 wedstrijden betwisten. Vorig jaar nog kregen we een boete omdat Morkov er 85 had gereden.” Patrick Lefevre is kind aan huis in Gullegem koerse, het is dan ook ieder jaar uitkijken naar de renners uit zijn ploeg die volgende dinsdag de start zullen nemen in de Koningin Fabiolastraat.

Bij vorige edities zijn de organisatoren op dat vlak steeds verwend geweest: Tom Boonen, Philippe Gilbert, de betreurde Wouter Weylandt, Matteo Trentin of Johan Musseeuw gaven de koers extra glans. Ook nu weer komt Deceuninck Quick-Step met een sterke formatie: Alvaro Jose Hodeg, Michael Morkov, Zdenek Stybar en de winnaar van de Scheldeprijs Fabio Jacobsen. “Breng je dan de nationale kampioen niet mee?”, vroeg een ontgoochelde voorzitter. “Helaas”, antwoordde Lefevre, “maar er komt toch heel wat kwaliteit aan de start, niet? Bovendien rijdt ons team nog maar één enkele kermiskoers per jaar. En dat is hier in Gullegem.”

Repetitie CCC?

De toppers van Lotto-Soudal zijn ofwel elders aan het rijden of… op stage. Wel aanwezig een vijftal jongeren waaronder Brent Van Moer, begin deze maand nog Belgisch kampioen tijdrijden bij de U23, vorig jaar zelfs tweede op het WK tijdrijden. In Gullegem rijdt hij zijn eerste profkoers. Een talent om in de gaten te houden.

De derde Worldtour ploeg aan de start is het CCC team dat Greg Van Avermaet, Nathan Van Hooydonck, Guillaume Van Keirsbulck en Gijs Van Hoecke aan de start brengt. Als het ware een generale repetitie voor het Belgisch kampioenschap op het einde van de maand? Wie weet.

De omroeper van dienst zal dinsdag nog heel wat klinkende namen mogen aankondigen: Oliver Naesen van AG2R, Jens Debusschere van Team Katusha, Niki Terpstra en Pim Lighthart van Team Direct Energy en Gianni Vermeersch en Stijn Devolder van Corendon Circus.

Op stage!

En zo wordt de 75ste editie van Gullegem Koerse zonder twijfel weer een groot feest voor de renners, de koers en zonder twijfel ook voor de duizenden bezoekers.

Aan het eind van de persconferentie probeerde Carlos Demeulemeester het toch nog even bij Patrick Lefevere. “Zou Yves Lampaert echt niet meekomen, ja toch? Gullegem koerse heeft toch altijd de Belgisch kampioen aan de start?” “Helaas”, antwoordde de manager van de Quickstep formatie, “Lampaert is op stage.”

Een gelukkige voorzitter Carlos Demeulemeester stuurde donderdagmorgen echter het bericht uit dat de Belgische kampioen Yves Lampaert toch zal aanwezig zijn op de 75e Gullegem Koerse. Een heel mooi gebaar van de ploeg Deceuninck-Quick Step en een opsteker voor de organisatie. Nu kan het aftellen echt beginnen naar dinsdag.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier