https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Guinelli na eerbetoon aan overleden goochelvriend: “Kurt blijft altijd mijn zielsverwant”

De goochelaars Gunther Guinée (links) en Kurt Huberecht: hun hechte vriendschap nam magische proporties aan. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

De act van Gunther Guinée vorige vrijdag in het VTM-programma Belgium’s Got Talent zat niet alleen fantastisch in elkaar, maar ging ook recht naar het hart. Weinigen van tv-kijkend Vlaanderen hielden het droog. Gunther, alias illusionist Guinelli, bracht een pakkend eerbetoon aan zijn Torhoutse goochelvriend Kurt ‘Katana’ Huberecht, die precies twee jaar geleden samen met zijn vriendin Nathalie Fiers een fatale duik in zee maakte.

Kurt (53), die in de Ruddervoordestraat woonde en bekendheid genoot als dj en goochelaar Katana, kwam op zondag 15 september 2019 niet meer boven nadat hij samen met zijn vriendin Nathalie Fiers (36) op de grens met Frankrijk naar een scheepswrak in de Noordzee was gedoken. Het lichaam van Nathalie werd intussen teruggevonden, maar dat van Kurt is vermist gebleven. Hij liet, naast zijn vele vrienden, zijn ouders Robert Huberecht en Annita Coolman na. En vooral zijn enige zoon Arnaud, intussen 11 jaar.

De twee goochelvrienden hadden veel met elkaar gemeen

Gunther Guinée (52), die in het verre Kapellen ten noorden van Antwerpen woont, was al jaren de beste goochelvriend van Kurt. Ze wisselden uiteraard geregeld magische trucs met elkaar uit, maar ze brachten vooral veel momenten samen door, onder andere in de zomer in Kurts tuin, die Katana Beach werd gedoopt.

“We hadden qua stijl, enthousiasme en positieve drive veel met elkaar gemeen”, vertelt Gunther. “Toen Kurts enige zoon Arnaud op exact dezelfde dag geboren werd als mijn enige dochter Bianca, met name op 9 maart 2010, werd onze nauwe band nog een pak hechter. We gingen samen pretparken bezoeken, we vierden verjaardagen en communies, we feestten vaak in Katana Beach en we vulden af en toe goochelopdrachten voor elkaar in. En als we elkaar door de grote fysieke afstand een periode niet konden zien, stuurden we berichtjes of hingen lang aan de telefoon. Ook met Kurts vriendin Nathalie had ik gaandeweg een sterke band.”

Kurts zoon en mijn dochter zijn op exact dezelfde dag geboren

Gunther is ingenieur van opleiding en ging na zijn militaire dienstplicht aan de slag bij een grote industriële bouwonderneming. “Al snel merkte ik dat dit mijn ding niet was. Ik heb toen samen met een Nederlandse uitgever vakbladen opgericht voor de bouwsector, waarvan ik nog altijd de freelance hoofdredacteur ben. Die magazines zijn nu eigendom van de Confederatie Bouw. Geleidelijk aan werd mijn hobby, het goochelen, echter mijn voornaamste bezigheid en heb ik er mijn hoofdberoep van gemaakt. Al kon ik tijdens corona gelukkig terugvallen op het redactiewerk, want al de rest lag stil. Alleen online mocht ik trucs uithalen.”

Kurt Huberecht (links) met zijn zoontje Arnaud en Gunther Guinée met zijn dochtertje Bianca in wat toen ‘Katana Beach’ heette.
Kurt Huberecht (links) met zijn zoontje Arnaud en Gunther Guinée met zijn dochtertje Bianca in wat toen ‘Katana Beach’ heette. © JS

“Denk daarbij zeker niet aan het oubollige beeld van de goochelaar die een konijn uit zijn hoed tovert. Mijn acts zijn hedendaags en geen mainstream. Noem me eerder een magische entertainer.”

Emotioneel erg zwaar om de act voor te bereiden

“Naast Bianca heb ik geen andere kinderen meer. Sinds twee jaar ben ik evenwel samen met een fantastische vriendin met twee zoontjes van ongeveer dezelfde leeftijd. En uit mijn vorige relatie met de mama van Bianca heb ik nog altijd een goede band met Bianca’s grote halfzus Selena, die in 2012 met mij heeft opgetreden tijdens de fameuze T-shirt-act bij mijn eerste deelname aan Belgium’s Got Talent. Ook Selena beschouw ik als mijn dochter.”

Te pas en te onpas schieten er herinneringen door mijn hoofd en komen de emoties los. Maar het leven gaat door, hoe hard ook

“Toen ik de kans kreeg om exact twee jaar na Kurts fatale duik opnieuw in het VTM-programma te staan, heb ik die met beide handen gegrepen. Ik wou een krasse act op de planken zetten die tegelijk een eerbetoon aan mijn overleden vriend was. Maar helaas: de tv-zender liet niet toe dat ik er vooraf iets over prijsgaf. Ik mocht zelfs Kurts naam niet op voorhand in de media noemen.”

soulmates

Gunther Guinée, alias Guinelli, tijdens zijn pakkende act in Belgium's Got Talent.
Gunther Guinée, alias Guinelli, tijdens zijn pakkende act in Belgium’s Got Talent.

“Ik heb het overgebleven materiaal van Kurt geïnventariseerd en daar zaten enkele dvd’s tussen met opnames van zijn shows. Dat bracht me op het idee om tijdens Belgium’s Got Talent nog een keer als het ware samen met hem op het podium te staan. Virtueel uiteraard. Af te leiden uit de toevloed van positieve reacties na de uitzending is dat gelukt. Ik ben blij dat niemand me ervan verdacht heeft om met sentiment te scoren, want zulke kritiek zou me enorm geraakt hebben. Het samenstellen van de act was emotioneel erg zwaar voor mij, maar ik ben blij het te hebben gedaan. Kurt en ik waren soulmates en dat zal nooit veranderen. Hij blijft voor altijd mijn zielsverwant.”

Op de fatale zondag zakte de vloer onder Gunthers voeten weg

“De ochtend van die fatale zondag had Kurt me nog gebeld om te zeggen dat hij met Nathalie een bijzondere duik zou maken om hun tweejarige relatie te vieren. ‘s Avonds zou hij me dan terugbellen om een datum af te spreken om weer eens samen te komen, want dat was eventjes geleden.”

“Die dag moest ik optreden in de AED-studio’s in Lint. Tijdens mijn show hoorde ik via de radio in de zaal vaag iets over een vermist duikerskoppel, maar ik maakte mezelf direct wijs: neen, hoor, dat zijn zij zeker niet. Toen ik diezelfde avond op restaurant met mijn vriendin haar verjaardag vierde, verscheen echter het nummer van Kurts mama Annita op het scherm van mijn telefoon en zakte de vloer onder mijn voeten weg. Ik wist genoeg…”

“Zoiets verwerken? Te pas en te onpas schieten er herinneringen door mijn hoofd en komen de emoties los. Maar het leven gaat door, hoe hard ook. Uiteraard zijn er duizend momenten, voorwerpen, foto’s en kleine dingen die me plots weer aan Kurt en Nathalie doen denken. Dat is aan de ene kant lastig, maar aan de andere kant net goed, want al die kostbare herinneringen zijn momenteel het enige wat rest. Dat beseffen, is zwaar. Loodzwaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.