Grootouders koken kerstmenu voor hun kinderen en kleinkinderen

Twee weken geleden haalden Etienne Lanssens (78) en Marie-Louise Vanneste (80) de krantenkoppen omdat ze voor hun kinderen en kleinkinderen op kerstdag afhaalgerechten zouden bereiden. En ze hielden woord. De tafel van de sympathiekste grootouders van Ruiselede is rijkelijk gevuld met heerlijke gerechten.

© (Foto TV)
© (Foto TV)

Verschillende soorten soep, koninginnenhapjes, dessertjes, groenten, bereide fazant, aperitiefhapjes. Te veel om op te sommen. Hoewel de familie dit jaar naar jaarlijkse traditie kerst niet samen kan vieren, worden de kinderen en kleinkinderen van Etienne en Marie-Louise vandaag in de watten gelegd. “Het is precies een winkel, hé?” Glundert Marie-Louise als ze de tafel toont. “Hieraan hebben we twee dagen gewerkt,” vult Etienne trots aan. “Iedereen kon zelf kiezen wat hij of zij wou eten op kerstdag. Julie eet bijvoorbeeld heel graag savooipuree. We hielden ook rekening met de schaaldierenallergie van onze schoonzoon. En het gedeelte vooraan op de tafel is voor onze kleindochter, die vegan is.” Veganistische maaltijden is voor het echtpaar eerder een onbekend terrein, maar ze waren aangenaam verrast. “De veganistische gerechtjes smaken echt wel goed. Het is eigenlijk niet zo moeilijk om klaar te maken en het is leuk om eens andere smaken te ontdekken.” Zegt Marie-Louise.

Etienne was vroeger zelf kok en dat merk je ook. Elk gezin krijgt een menukaart mee naar huis met daarop de verschillende gerechten en de uitleg hoe je deze gerechten moet opwarmen en serveren. “Straks komt één persoon per gezin langs om de gerechten op te halen. Ze zullen niet binnenkomen uit respect voor de maatregelen. Als grootouders moeten we zelf het goede voorbeeld tonen.” Zegt Etienne. “We zijn zelf niet meer van de jongste en behoren dus ook tot de risicogroep. We volgen de maatregelen correct op. Zo wandelen we veel in onze eigen omgeving en vermijden we de drukke plaatsen. In het weekend zal je ons bijvoorbeeld niet in het Bulskampveldbos vinden, omdat het er dan te druk is. Het was voor ons al snel duidelijk dat het dit jaar geen gewone kerst zou zijn. Daarom bedachten we dit alternatief. Zo vieren we toch samen kerst.” Vult Marie-Louise aan.

“De gezinnen mogen zelf kiezen wanneer ze de gerechten eten. Ze zullen zeker en vast een foto sturen. Het geeft ons echt een goed gevoel als we weten dat ze genieten tijdens deze moeilijke periode,” zegt Etienne. “We hebben dan ook aan alles gedacht om een heerlijk feestmenu te kunnen aanbieden. De wijn hebben we al eerder laten leveren, zodat de flessen op tijd in de koelkast kunnen.”

Het echtpaar hoopt dat deze formule een uitzondering is en dat ze volgend jaar weer samen aan tafel kunnen schuiven. “We hopen dat we snel weer naar het normale leven kunnen terugkeren. Dit jaar zijn we slechts één keer op restaurant geweest, begin maart. Normaal gaan we toch een tweetal keer per maand lekker tafelen. Ook reizen zat er dit jaar niet in, terwijl we normaal twee keer per jaar op reis gaan. In september reizen we dan naar de Elzas en tussen mei en juli trekken we rond in Europa. Hopelijk kunnen we er vlug weer op uit.” Zegt Etienne.

Marie-Louise en Etienne proberen de fysieke contacten zoveel mogelijk te beperken. “We bezoeken geen winkels, behalve supermarkten,” geeft Marie-Louise aan. “En zelfs dat proberen we te beperken. Zo gaan we één keer om de twee weken naar de winkel om boodschappen. Er hangt toch een rare sfeer. De mensen zijn duidelijk niet op hun gemak en zijn angstig om in contact te komen met elkaar. Ik denk ook veel aan de mensen die ziek worden. Je hoort toch erge verhalen op het nieuws van de vele slachtoffers. We hopen dat we zelf gespaard zullen blijven van het virus.”

Marie-Louise en Etienne kregen heel wat positieve reacties op hun initiatief. “Vanaf dat het artikel in de krant verscheen, stond onze telefoon niet stil. Veel mensen steunden ons idee en misschien inspireerden we ook andere grootouders. Zelfs Marc Van Ranst reageerde. Hij zal zelf koken voor zijn moeder en doet het tegenovergestelde.” Lacht Marie-Louise.

Het blijft vreemd om kerst op deze manier te moeten vieren, maar één ding is zeker. De kinderen en kleinkinderen van Etienne en Marie-Louise zullen genieten van een heerlijke maaltijd en gaan een prettige kerst tegemoet.

(TV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.