“Grotemensenpolitiek lijkt me ernstig en zuur”

Maure Cottenier is de nieuwe kinderburgemeester van Zwevegem. Maure mag nu een jaar lang de kindergemeenteraad voorzitten. Een eerste werkpunt is het milieu. Zo wil de raad de vuilnisbakken op straat gaan pimpen.

Maure Cottenier (11) is trots op haar kinderburgemeesterssjerp. (foto GJZ)
Maure Cottenier (11) is trots op haar kinderburgemeesterssjerp. (foto GJZ)

Laure Cottenier is 11 jaar en zit in het zesde leerjaar van de Groene Kouter in Zwevegem. Ze zetelde al in het schoolparlement, maar wilde nog dat ene stapje hoger en kinderburgemeester worden. Als een echte politica legt ze ons uit waarom. “Als je om je heen kijkt, zijn er tal van zaken die je kan verbeteren of veranderen. Wie er écht iets wil aan doen, moet samenwerken met anderen. Op school is er het schoolparlement waarin leerlingen uit alle klassen zetelen. Samen met de leerkrachten en de ouderraad werken we aan een leuke, gezonde en veilige school . Leerlingen kunnen zich ook kandidaat stellen voor de kindergemeenteraad. We moesten ons voorstellen met zelfgemaakte affiches waarop de thema’s staan die voor ons belangrijk zijn.”

Gelijke kansen

Vanuit de Groene Kouter werden Raf Baert, Leon Verschuere en Maure verkozen. “Op 27 november was er de eerste kindergemeenteraad waar ook alle kandidaat-burgemeesters werden voorgesteld. Door corona verliep de stemming wel vanuit de school of vanuit ‘ons kot’”, lacht ze. Begin december, tijdens de tweede kindergemeenteraad, mocht Maure uiteindelijk de eed afleggen als kinderburgemeester.

Wie écht iets wil veranderen, moet samenwerken met anderen

Maure is van mening dat er nog wel wat kan veranderen in het belang van de kinderen. “Ik weet dat sommige kinderen het op school met veel minder moeten doen dan ik. Iedereen zou van bij het begin gelijke kansen moeten krijgen. Verder moeten we ook zeker werk maken van een gezonde en veilige schoolomgeving.”

Doen de ‘grote’ politici dan nu te weinig, vroegen we ons luidop af? “ De gemeente doet veel, al lijkt het er toch soms op dat we heel lang moeten wachten op bepaalde beslissingen . Het nieuwe fietsplan had er bijvoorbeeld al veel vroeger moeten komen.”

Creatief

In de kindergemeenteraad wordt rond drie thema’s gewerkt. Het eerste thema, ‘milieu en duurzaamheid’ werd nog aangebracht door de vorige kinderburgemeester, Siebe Dollé. “Een van de zaken die we graag zouden gerealiseerd zien is het pimpen van de vuilnisbakken op straat. We hopen dat mensen zich op die manier zullen aangesproken voelen om hun afval op de juiste plek te deponeren.”

Er waren al twee vergaderingen die, wegens corona, online verliepen. “Via de jeugddienst krijgen we telkens een uitnodiging met een link. We kennen dit systeem al van op school, maar toch is het veel leuker om iedereen in levenden lijve te zien en te horen. In de gemeenteraadzaal voelt het allemaal veel echter”, stelt Maure.

Ondanks deze ervaring denkt Maure er niet aan om later de stap te zetten naar de echte politiek . “Het is erg leuk om nu met de kindergemeenteraad bezig te zijn, maar de grotemensenpolitiek lijkt me te ernstig en zuur. Ik wil later creatief zijn en een beroep uitoefenen waarin ik helemaal mezelf kan zijn”, besluit ze. (Geert Vanhessche)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.