Grote woonzorgcampus langs de Noordlaan in Torhout komt er dan toch niet

In februari 2013 op de plaats in de Noordlaan waar de realisatie van de woonzorgcampus toen een zekerheid leek: v.l.n.r. gedeputeerde Bart Naeyaert, toenmalige schepen Willy Depoorter, toenmalige ziekenhuisdirecteur Joël Tally, Wino Baeckelandt, Vlaams minister Hilde Crevits, huidige burgemeester Kristof Audenaert, toenmalige burgemeester Norbert De Cuyper, toenmalige adjunct-ziekenhuisdirecteur Wim Allemeersch, gedeputeerde Franky De Block en voorzitter Hendrik Leenknegt van vzw Gezondheids- en Bejaardenzorg van het Houtland. © foto JS
Johan Sabbe

De in februari 2013 officieel gelanceerde plannen om in de open ruimte ten noorden van de Noordlaan een nieuw omvangrijk woonzorgcentrum te bouwen, liggen in de prullenmand. Er komt op de aangekochte weilanden langs de drukke verkeersader dus géén zorgcampus met 162 rusthuisbedden, 54 assistentiewoningen en tien bedden voor kortverblijf. Nochtans was het geheel zes jaar geleden nog met stelligheid voorzien net naast het straks uit te voeren landschapspark met bufferbekken, een realisatie die daar los van staat.

Het zag er zes jaar geleden totaal anders uit. In februari 2013 hebben het provinciebestuur, het stadsbestuur en de vzw Gezondheids- en Bejaardenzorg van het Houtland, die de bouwheer zou zijn, een samenwerkingsovereenkomst ondertekend voor dat grootschalige project. De vergunning vanwege de hogere overheid voor het fikse aantal rusthuisbedden werd intussen trouwens tot 2025 verlengd en is dus niet verticaal geklasseerd. Ze mag zelfs getransformeerd worden naar een kleiner woonzorgproject en dat eventueel met RVT-bedden voor zwaar zorgbehoevenden.

“Maar de uitbouw van de grootschalige zorgcampus in de open ruimte langs de Noordlaan is voorgoed afgevoerd”, aldus Torhoutenaar Hendrik Leenknegt, de gepensioneerde directeur van het Sint-Rembertziekenhuis, die voorzitter van de raad van bestuur van de vzw Gezondheids- en Bejaardenzorg is. Die vzw, waarin de zusters van de Heilige Vincentius nog altijd hun zeg hebben, geniet vooral bekendheid vanwege de bouw van 34 serviceflats in de tweede helft van de jaren negentig. Die ruime en mooie serviceflats, met toegang vanaf de Oostendestraat, heten Ter Remberthove en werden vanaf 1995 gerealiseerd met opening in 1998. Sinds 2016 zijn ze opgewaardeerd tot assistentiewoningen.

Geen bejaardenzorg AZ Delta

Al die tijd stond het Sint-Rembertziekenhuis, dat nauwe verwantschap met de vzw had, in voor een aantal taken naar Ter Remberthove toe, zoals de personeelsadministratie, het leveren van maaltijden, het oplossen van technische mankementen en in hoge nood het inschakelen van de spoeddienst van het ziekenhuis. Een samenwerking die rimpelloos verliep totdat… het Sint-Rembertziekenhuis begin 2017 fusiegesprekken met het AZ Delta uit Roeselare aanvatte en vanaf 2018 effectief deel ging uitmaken van die grote ziekenhuisgroep. Delta wil zich voortaan volledig op zijn medische opdracht toespitsen en niet op bejaardenzorg. Niet in Torhout, maar evenmin in de thuishaven Roeselare.

Bij Residentie Ter Remberthove: Hendrik Leenknegt en Annie Delafontaine, de respectieve voorzitters van de raden van bestuur van vzw Gezondheids- en Bejaardenzorg van het Houtland (met Ter Remberthove) en het woonzorgcentrum Meunyckenhof uit Koekelare.
Bij Residentie Ter Remberthove: Hendrik Leenknegt en Annie Delafontaine, de respectieve voorzitters van de raden van bestuur van vzw Gezondheids- en Bejaardenzorg van het Houtland (met Ter Remberthove) en het woonzorgcentrum Meunyckenhof uit Koekelare.© foto JS

“Sowieso hopen we met onze vzw op relatief korte termijn toch nog een kleinschalig woonzorgcentrum te bouwen”, vervolgt Hendrik Leenknegt. “Dat zou kunnen gebeuren op de huidige parking tussen het Sint-Rembertziekenhuis en de residentie Ter Remberthove. Die parking is eigendom van onze vzw. Eventueel zou dat nieuwe woonzorgcentrum, met misschien RVT-bedden, zelfs samen met het woonzorgcentrum Meunyckenhof uit Koekelare gerealiseerd kunnen worden. Want we hebben met het Meunyckenhof zopas een hechte samenwerking afgesproken voor het operationele, technische en logistieke beheer van onze assistentiewoningen. Of anders gezegd: wat AZ Delta afstoot, zal wzc Meunyckenhof nu doen. Wel zou Delta de maaltijden blijven leveren en blijven de zorg-oproepen vanuit de assistentiewoningen, zoals dat nu al het geval is, bij het Wit-Gele Kruis terechtkomen. Maar de personeelsadministratie en de inzet van de technische dienst zouden vanuit Koekelare gebeuren.”

Wachtlijsten aan het slinken

Hendrik Leenknegt herhaalt nog eens dat het uitbouwen van een grote zorgcampus langs de Noordlaan een foute beslissing zou zijn. “Zoiets is anno 2019 niet langer verantwoord. Het project zou serieuze financiële risico’s inhouden, want de zorgverlening naar ouderen toe is de laatste jaren ingrijpend veranderd. Er wordt tegenwoordig heel sterk gefocust op thuiszorg, wat een positieve tendens is. De ouderen willen zo lang mogelijk in hun vertrouwde thuisomgeving blijven. En daar bestaat heel wat omkadering voor. Het gevolg is dat de wachtlijsten voor een kamer in de woonzorgcentra overal snel aan het slinken zijn. In sommige rusthuizen zijn er zelfs geen wachtenden meer. Dus zullen we kijken hoe we onze vergunning voor 162 rusthuisbedden kunnen omvormen naar een kleiner aantal. Voor een project op de grond die nu nog parking is naast Ter Remberthove.”

Samenwerking Meunyckenhof

Nu AZ Delta de taken naar de assistentiewoningen van Ter Remberthove toe afstoot – in een goede verstandhouding, aldus Hendrik Leenknegt – springt het woonzorgcentrum Meunyckenhof uit Koekelare in de bres. Daar is Annie Delafontaine voorzitter van de raad van bestuur. “Wij beschikken zelf over 133 woonzorgbedden plus vijf voor kortverblijf”, zegt ze. “We hebben de vraag vanuit de Torhoutse vzw Gezondheids- en Bejaardenzorg direct in overweging genomen en positief beantwoord. In vertrouwen, want er werd niets officieel op papier gezet. We hebben vanuit ons woonzorgcentrum in Koekelare heel wat expertise ter zake opgebouwd, dus kan dat geen probleem zijn.”

Of het Meunyckenhof ook samen met de Torhoutse vzw het kleiner rusthuis naast Ter Remberthove wil bouwen? Annie Delafontaine: “Onze raden van bestuur mogen dan beslist hebben om nauw samen te werken, het bouwen van een nieuw rusthuis in Torhout is van een totaal andere orde. Over pakweg een jaar zal er misschien zekerheid bestaan of dat bouwproject er komt, maar dan nog is het koffiedik kijken of dat samen met ons zal gebeuren. Dat is momenteel totaal voorbarig. Niet aan de orde dus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier