Grote wegwerkzaamheden starten in Torhout vanaf 4 en 11 mei weer op

De langverwachte stadskernvernieuwing neemt een nieuwe start met werkzaamheden aan de Kortemarkstraat. © foto JS
Johan Sabbe

Heel wat grote wegwerkzaamheden in Torhout werden als gevolg van de coronacrisis stilgelegd. De projecten starten vanaf maandag 4 mei – sommige een weekje later – weer op. Uiteraard valt er in de buurt hinder te verwachten en zijn er her en der wegomleggingen voorzien.

Het gaat om de werkzaamheden aan de Noordlaan, de Kwaplasstraat, de fietstunnel onder de spoorweg aan de Tuinstraat en de grootscheepse stadskernvernieuwing met start in de Kortemarkstraat.

Sleuven graven langs de Noordlaan

Bij hevig regenweer is de Noordlaan – een deel van de Torhoutse ring – sterk onderhevig aan wateroverlast. De vernieuwing van de weg moet voor een betere waterbeheersing én een vlottere mobiliteit zorgen. Al in september 2018 werden de werkzaamheden aan de nutsvoorzieningen opgestart. Begin maart viel het project stil door de impact van het coronavirus. Maar nu heeft Fluvius als trekker van de nutswerkzaamheden beslist om het graven van de sleuven tussen de Industrielaan en de rotonde aan de Bruggestraat weer op te starten vanaf maandag 4 mei. Uiteraard met het in acht nemen van strikte maatregelen inzake sociale afstand en hygiëne.

Na het aanbrengen van de nutsleidingen (gas, elektriciteit, tv-distributie en water) worden de sleuven dichtgemaakt en wordt de koppeling van de nieuwe leidingen uitgevoerd. Het autoverkeer in de Noordlaan blijft in beide richtingen mogelijk. Fietsers daarentegen worden voor de veiligheid omgeleid via de Bruggestraat.

Ook nutswerkzaamheden in de Kwaplasstraat

In de Kwaplasstraat worden tussen het huis met huisnummer 63 en de Vossebergstraat eveneens nutswerkzaamheden uitgevoerd. Ze starten op maandag 4 mei en zullen in principe duren tot half juni. De leidingen voor elektriciteit, tv-distributie, gas, water en telefonie worden vernieuwd of verplaatst. In het bewuste deel van de smalle Kwaplasstraat zal er tijdens het uitvoeren van het project geen doorgaand verkeer mogelijk zijn. Er is een omlegging voorzien via de Bollestraat en de Ruddervoordestraat.

Werkzaamheden voor fietstunnel onder de spoorweg

Ter voorbereiding van de creatie van de fietstunnel onder de spoorweg Torhout-Lichtervelde ter hoogte van de Tuinstraat en de Lichterveldestraat worden de nutswerkzaamheden aan het zogenoemde Spoor 3 vanaf maandag 11 mei hervat. Concreet wordt er een zware kabel voor de hoogspanningsverbinding geplaatst. De ingreep zal beperkte hinder veroorzaken op het einde van de Lichterveldestraat en net naast de spoorweg.

Stadskernvernieuwing neemt nieuwe start

En dan is er natuurlijk nog de langverwachte stadskernvernieuwing. Die werd begin maart op gang getrokken met nutswerkzaamheden in de Kortemarkstraat. Maar heel snel werd het project door Fluvius stilgelegd als gevolg van de coronacrisis.

Nu heeft Fluvius beslist om vanaf maandag 11 mei de hand weer aan de ploeg te slaan. Er zal gewerkt worden onder strikte voorwaarden inzake sociale afstand en hygiëne. Alle nutsvoorzieningen – elektriciteit, tv-distributie, gas, waterleiding en telefonie – worden vernieuwd of verplaatst. Dat is noodzakelijk om de wegwerkzaamheden en de aanleg van de riolen vanaf begin 2021 goed te kunnen uitvoeren.

De nutswerkzaamheden in de Kortemarkstraat starten aan de verkeerslichten bij het tankstation en dit aan de kant van de huizen met een oneven nummer. Het project schuift geleidelijk op richting kruispunt met de Karel de Ghelderelaan (aan het grootwarenhuis Colruyt). Daarna komt de zijde van de even huisnummers aan de beurt. Ook een klein gedeelte van de Gitsstraat wordt bij het project betrokken.

Met de auto rijd je tijdens de werkzaamheden om via de Vredelaan en de Rijselstraat. Alle handelszaken blijven bereikbaar. Fietsers gebruiken het fietspad langs de Vredelaan en steken over aan de Gitsstraat. Het kruispunt met de Karel de Ghelderelaan wordt enkel afgesloten op het moment dat het hoogstnoodzakelijk is.

Info: wegwerkzaamheden Torhout

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier