Grote vraag naar huisdieren: adoptanten komen van heinde en ver naar Iepers dierenasiel

Vrijwilligers van het Iepers dierenasiel.© TP
Vrijwilligers van het Iepers dierenasiel.© TP
Redactie KW

‘Een leeg asiel is een goed asiel’ luidt de slogan van het Ieperse dierenasiel. Door corona is er grote vraag naar huisdieren en adoptanten zijn bereid om grote afstanden af te leggen naar de Kattenstad. Is het niet om te adopteren, dan wel om een wandeling te maken. Maar dat laatste wordt opgeschort om samenscholingen te vermijden.

Nele Van Gorp (24) en Astrid Vander Plaetse (23) cohousen in Gent en zijn al een tijdje op zoek naar hun eerste huisdier. “In onze regio willen veel mensen een kat adopteren”, vertellen ze. “Van zodra er een dier beschikbaar komt, is het enkele minuten later al voorbehouden voor adoptie. Corona is natuurlijk een factor: mensen zoeken een beestje voor gezelschap. Ook wij willen een kat voor de gezelligheid en wat leven in huis. Dankzij een vriendin uit de streek van Ieper kregen we te horen dat deze mooie kattin van acht jaar een baasje zocht. We gingen haar zaterdagnamiddag ophalen. Ze gaf meteen kopjes, heel leuk!”

Antwerpen en Limburg

“Mensen zijn bereid om grote afstanden af te leggen voor een huisdier”, bevestigt Guy Werquin, dierenarts en voorzitter van het dierenasiel in Ieper. “Dat is zeker ook voor honden het geval door het gemeenschappelijk platform Animal Shelter. Mensen voelen zich alleen en zoeken andere manieren om hun vrijetijd te besteden. Een huisdier is goed voor de mentale gezondheid, die nu onder druk staat. Soms komen mensen zelfs van Antwerpen en Limburg om hier een dier te adopteren. Dat doet ons plezier, want ons asiel is relatief leeg en een leeg asiel is een goed asiel.”

Nog een gevolg van corona: veel mensen bieden zich aan om te gaan wandelen met de weinige dieren. “Ons asiel is mooi gelegen langs de vestingen en het aantal wandelaars neemt toe door corona en het mooie weer. Dat zorgt voor grote drukte en te veel mensen, die dicht bij elkaar staan aan de receptie”, aldus Guy Werquin. “Vandaar de beslissing om tijdelijk geen wandelaars meer toe te laten. We zijn wél nog vragende partij voor extra vrijwilligers in het asiel zelf. Ook financiële giften blijven welkom, want wij zijn een vzw met veel werkingskosten. 2020 was een verliesjaar door de investering in een noodzakelijke interventiewagen om dieren op te halen, betere toegangsconrole aan het asiel en het wegvallen van inkomsten uit normale activiteiten voor fundraising. Ook de adoptiekosten worden groter. Vooral voor katten, onder meer door een duurdere vaccinatie.”

Kattenquarantaine

De katten vragen ook extra investeringen. “De kattenquarantaine is aan een upgrade toe om te voorkomen dat heel besmettelijke ademhalingsinfecties worden overgedragen. Een aangepast ventilatiesysteem met glasafsluiting is beter dan de huidige hokken met tralies. Dit wordt een investering voor de lange termijn. Maar we moeten wachten op een beslissing van het stadsbestuur om te weten of we hier voor zeer lange termijn kunnen blijven, alvorens we investeringen kunnen uitvoeren. Katten spelen gelukkig geen rol in de verdere verspreiding van het menselijk coronavirus.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier