Grote Prijs voor Opvoeding uitgereikt aan Patrick Blondé en Lies Chromiak van CKG Kapoentje Oostende

Lies Chromiak en Patrick Blondé. © Davy Coghe
Hannes Hosten

Patrick Blondé (61) en Lies Chromiak (59) uit De Haan kregen vrijdagavond de Grote Prijs voor Opvoeding van de Koning Boudewijnstichting. De prijs is bedoeld voor mensen die hun leven in het teken stellen van de opvoeding van kinderen en jongeren. Patrick en Lies zijn de oprichters en trekkers van CKG Kapoentje in Oostende.

Patrick en Lies zijn ‘sociale ondernemers met een niet aflatende inzet voor kwetsbare gezinnen’. “35 jaar al rijgen ze de innoverende projecten aan mekaar, die andere diensten en beleidsmakers inspireren tot verandering en vernieuwing, in Vlaanderen en daarbuiten.” De Grote Prijs voor Opvoeding werd vrijdagavond uitgereikt op een feestavond in De Grote Post in Oostende, met onder meer een optreden van Kabouter Plop en een rondetafelgesprek waar ook kinderpsychiater Peter Adriaenssens en voormalig Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen aan deelnemen.

De prijs wordt ook ‘Prijs Filson Steers Mariman’ genoemd, en wordt gefinancierd uit het gelijknamige fonds, opgericht binnen de Koning Boudewijnstichting naar aanleiding van een legaat, bekroont een persoon die zijn of haar leven in het teken stelt van ‘de opvoeding van kinderen of jongeren’. Het Fonds reikt om de twee jaar 60.000 euro uit aan één laureaat, wat het tot een unieke prijs in Vlaanderen maakt.

Vernieuwende initiatieven

Lies Chromiak en Patrick Blondé zijn al 35 jaar toegewijd aan (jonge) kinderen en hun vaak kwetsbare ouders. Het begon met het gezinsvervangend tehuis ‘Kapoentje’ in Oostende, wat in 2001 een Centrum voor Kind en Gezinsondersteuning werd. In Kapoentje kunnen kinderen terecht als er sprake is van intrafamiliaal geweld, een plots overlijden, een vechtscheiding… Vanuit het centrum groeiden met regelmaat vernieuwende initiatieven, waarbij zoveel mogelijk het hele gezin wordt ondersteund. Zo startte in 2003 Kinfo, een van de eerste Vlaamse opvoedingswinkels, jaren voor er sprake was van een decretaal kader voor opvoedingsondersteuning.

Later volgden onder meer ’t Verschil, waar ouders samen met hun kinderen residentieel werden opgevangen en dat uitgroeide tot een uniek traject van gezinsondersteuning, het sociaal vakantiecentrum De Repoo waar kwetsbare jongeren op vakantie kunnen, en het Ontmoetingshuis dat zijn tijd vooruit was.

D’n Opvang

In 2014 lanceerden ze hun meest spraakmakende werking: de oudercrèche D’n Opvang, een sociaal-inclusieve kinderopvang waar kwetsbare ouders opgeleid worden tot kindbegeleider en zelf kinderen opvangen. Na positieve wetenschappelijk onderbouwde evaluaties wordt dit opleidings- en opvangmodel, dat ondersteund werd door het Kinderarmoedefonds, in een aantal andere Vlaamse steden toegepast en is er ook internationale interesse.

“Lies en Patrick staan met hun voeten in de praktijk en leerden luisteren naar de verzuchtingen van kinderen en jongeren. Vanuit die basis ondernemen ze al 35 jaar acties om projecten op te starten, hiaten te agenderen in de sector, bij de centrale administraties en op bevoegde kabinetten. Ze communiceren en vertalen hun ervaringen naar het beleid. Hun impact op thema’s als participatie, toegankelijkheid én armoedebestrijding is groot. Lies en Patrick belichamen emancipatorisch en participatief werken. Aan het einde van hun carrière zetten ze zich nog dagelijks in om hun visie op gezinnen en sociaal ondernemerschap door te geven aan medewerkers”, zo beargumenteerde de expertenjury van de Prijs Filson Steers Mariman.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier