Grote Prijs Marcel Kint op verkiezingszondag: grote kleppers tijdens het stemmen

Het bestuur van de wielervereniging kijkt vol vertrouwen uit naar zondag. (foto GJZ)
Redactie KW

Nu zondag 26 mei wordt de 72ste Grote Prijs Marcel Kint gereden. De organisatoren melden met trots dat er zich 22 teams hebben ingeschreven. Door de uitzending op Sporza en Eurosport krijgt de wedstrijd nationale en zelfs internationale uitstraling. Zelfs de verkiezingen houden de renners niet tegen, al wordt het parcours een klein beetje verlegd.

Door Geert Vanhessche

In november 2010 werd de nieuwe vzw ‘Wielervereniging Boldershof Zwevegem’ opgericht. “Het was de nadrukkelijke bedoeling om weer aan te knopen met een wielerwedstrijd voor beroepsrenners in Zwevegem en dit op kermismaandag in september”, vertelt voorzitter Dirk Declercq.

Tradities zijn er nu éénmaal om doorbroken te worden. “Om de Grote Prijs Marcel Kint nieuw leven in te blazen, moest er immers iets veranderen binnen de organisatie. Eerst was dit nog als kermiskoers, maar in 2016 en 2017 zagen we onze wedstrijd stijgen naar een UCI 1.2 wedstrijd en vorig jaar stegen we opnieuw naar een wedstrijd niveau 1.1.”

We zijn geëvolueerd van kermiskoers naar UCI 1.2-wedstrijd. Sinds vorig jaar behoren we zelfs tot het 1.1-niveau – Dirk Declercq, voorzitter Wielervereniging Boldershof Zwevegem

Sinds vorig jaar behoort de wedstrijd ook tot de Beker van België als een van de acht wedstrijden die deel uitmaken van de Bingoal Cycling Cup. “Dit regelmatigheidscriterium wordt live uitgezonden op Sporza en Eurosport. Zo zullen we nationale en zelfs internationale uitstraling krijgen”, aldus Declercq.

Start op Veemarkt

Er is ook dit jaar een verregaande samenwerking met Kortrijk, waar de start zal plaatsvinden op de Veemarkt. “We starten om 12.45 uur voor een wedstrijd van 188 km. Op de Veemarkt zullen de toeschouwers veel plaats hebben om de renners te bewonderen.”

Na twee grote rondes en vijf kleine is er rond 17 uur finish aan Sportpunt. “Wat die rondes betreft, hebben we een beetje moeten sleutelen aan het parcours. Onder andere door de verkiezingen moeten we hier en daar afwijken van het normale parcours”, zegt Dirk Declercq.

Bouhani en Terpstra

Uiteraard hoopt men ook op grote publieke belangstelling. “We hebben niet enkel 22 ploegen aan de start, maar ook enkele gekende namen. Zo staat de winnaar van vorig jaar, Nacer Bouhanni, aan de start en mochten we de naam van niemand minder dan Niki Terpstra, winnaar van de Ronde van Vlaanderen vorig jaar, op de deelnemerslijst noteren.” Aan de aankomstzone zal een groot scherm opgesteld staan waar je de wedstrijd kan op volgen. De ‘foodstreet’ zorgt er ook voor dat de toeschouwers geen honger of dorst moeten lijden.

Verkeershinder in Kortrijk

Zondag trekken meer dan 57.000 Kortrijkzanen naar de stembus, wat uiteraard wat drukte met zich meebrengt op de weg. De stad roept dan ook iedereen op om zoveel mogelijk te voet of met de fiets te komen. Daarenboven is er ook de wielerwedstrijd Grote Prijs Marcel Kint, die vanaf 12.30 uur voor hinder kan zorgen rond Kortrijk Weide, omgeving Houtmarkt, aan Vives en in de stembureaus in Aalbeke, Rollegem en Kooigem. “Om verkeersellende te vermijden, raden we aan om voor 12 uur te komen stemmen”, klinkt het. (OV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier