Grote opkomst voor Ventilus infomarkt in Zedelgem

© (Foto KW)
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

In het sportcomplex De Groene Meersen in Zedelgem vond donderdag de zevende van tien infomarkten plaats over het Ventilusproject. De toekomstige hoogspanningsverbinding zal de elektriciteit, opgewekt door nieuwe windparken op zee, naar het binnenland transporteren en maakt van onze provincie de toegangspoort voor die nieuwe elektriciteitsproductie. Daarmee is, zacht uitgedrukt, niet iedereen even blij mee.

“West-Vlaanderen als een testcase waarvan we de uitkomst nog niet kennen? Daar zeg ik resoluut nee tegen”, betoogt Zedelgemnaar Roland Cool. “6 gigawatt is veel te veel, er zijn alternatieven mogelijk die beter zijn voor mens en milieu.” Als boerenzoon heeft de man ook nog een andere motivatie. “Mijn ouders zijn twee keer onteigend geweest: een eerste keer voor de aanleg van een tweede spoorlijn, en dan nog eens voor een ondergrondse gasleiding die dwars door hun land liep. Ik begrijp de noodzaak, maar de gewone mensen zijn altijd weer de dupe.”

Rony Jacobs is bestuurslid bij Natuurpunt Zedelgem. “Wij hebben bij Ventilus een aanvraag ingediend om, ter hoogte van de Moubekestraat, de luchtlijn ondergronds te brengen. Daar ligt namelijk een stuk waardevol landschapsgebied”, zegt hij.

Verder waren op het infomoment het burgerplatform ‘Leefbaar E403’ en Vlaams Belang vertegenwoordigd, die zich allebei ook tegen het Ventilusproject verzetten. Dominiek Sneppe – de Zedelgemse die, nadat ze op 26 mei verkozen werd als Kamerlid voor Vlaams Belang, in opspraak kwam vanwege haar holebi-uitspraken -daagde in De Groene Meersen op aan de zijde van collega-Kamerlid Kurt Ravyts. “Neen, ik heb geen spijt van mijn uitspraken”, zegt ze, “maar vandaag ben ik hier voor het Ventilusproject: nadat de provincie al de paraplu opentrok door dit af te doen als ‘Vlaamse materie’, hoop ik dat ons schepencollege nu tenminste toch opkomt voor de belangen van de Zedelgemnaar”, zegt ze. Zedelgem zou in de verschillende scenario’s van het Ventilusproject immers ook onder hoogspanning komen te staan.

“De luchtlijn zou over ons grondgebied langs onder meer Vloethemveld en de Maubekevallei passeren: als het in Damme na alle protest wél ondergronds kan, dan hoop ik dat het hier in Zedelgem ook kan want voor zoiets nog open ruimte aansnijden, dat is echt niet meer van deze tijd”, zegt ze. Op haar uitspraken in Krant Van West-Vlaanderen wil ze liever niet meer terugkomen. “Maar de uitspraken van Dominiek tonen wel aan dat Vlaams Belang geen monolitisch blok meer is”, zegt haar partijgenoot Kurt Ravyts. “Ik moet voorzichtig zijn met wat ik zeg (Sneppe werd door haar partij gevraagd om voorlopig geen reacties meer te geven, red.) maar mijn uitspraken zijn in de pers en op sociale media wel enorm opgeblazen geweest”, zegt de Zedelgemse zelf. “Bovendien heb ik achteraf ook van heel veel mensen positieve reacties gekregen. Er zijn er mij zelfs komen feliciteren.” Sneppe is daarmee overtuigd dat veel Vlamingen haar mening over onder meer het homohuwelijk delen. “Het Vlaams Belang is een huis met vele kamers. Maar de stem van de pro-holebi klinkt nu eenmaal luider.”