Grote opkomst voor herdenking 11 november in Bavikhove

De infozuil werd ingehuldigd tijdens de 11 novemberviering. © Luc Laverge LL
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Traditiegetrouw herdenkt het 11 novembercomité Bavikhove de gesneuvelden van WO I. Tegelijk werd de infozuil ‘100 jaar vrijheidsboom en oorlogsmonument Bavikhove’ ingehuldigd. Daarmee werd de herdenking ‘100 jaar na WOI’ afgesloten. “We gaan nu op zoek naar een andere invulling”, zegt initiatienemer en trekker van de organisatie Jan Lefebvre.

Het begon met een Vredesconcert in 2018 en een jaar later werd een vrijheidsboom aangeplant. De Vrijheidsboom kreeg een plaats naast het Oorlogsmonument. Nu werd de Infozuil ingehuldigd. “Oorspronkelijk zou het comité de Infozuil in 2020 inhuldigen maar corona besliste daar anders over. De Infozuil kreeg een plaats tussen het monument en de boom”, duit Jan. “De Infozuil geeft aan de toevallige passanten, de toerist, de scholieren, de burgers van Bavikhove, info en de geschiedenis van het oorlogsmonument en de lindeboom. Deze info kan via twee QR-codes opgevraagd worden. Bij de eerste QR-code krijg je de geschiedenis en info over de vrijheidsboom en het oorlogsmonument in Bavikhove. Bij de tweede QR-code krijg je info over de civielarbeiders en Bavikhoofse soldaten. “Wij hopen dat wij hiermee de belangrijke waarden, verbonden aan de 11-novemberherdenking, in stand te kunnen houden.”

Andere invulling?

Leden van de aanwezige Chiro- en KLJ-leden onthulden de zuil. De plechtigheid werd opgeluisterd door de Koninklijke Dorpsfanfare Bavikhove. “Hiermee sluiten wij de herdenking ‘100 jaar na WOI’ af. Velen vragen zich af of het nog nodig is om de oorlog op die manier te herdenken. Herdenken is nodig, maar dan op een andere manier. We moeten (her)denken en alternatieven zoeken, iets wat blijvend is. De vraag is ook hoe de jeugd dit wil herdenken. Ik juich de aanwezigheid van KLJ en Chiro toe. Zij kunnen dit helpen doorgeven aan de volgende generaties”, besluit Jan Lefebvre.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.