Grote onzekerheid over de Kasteelcross in Zonnebeke

Kurt Debuysere. © ZB
Redactie KW

Zonnebeke kermis staat tijdens het eerste weekend van september normaal gezien altijd garant voor muziek, vuurspektakel, optredens en wielrennen. Door Covid-19 komt daarvan niks in huis dit jaar. Ook de organisatie van de Kasteelcross staat op de helling.

Eerder al nam de gemeente de beslissing geen evenementen te organiseren tot eind oktober. Daardoor viel het Park ’20, dat met muziek, spektakel en vuurwerk telkens duizenden mensen naar het kasteeldomein brengt, weg. Ook geen kermisattracties dit jaar. Het zal dus stil worden tijdens het kermisweekend in Zonnebeke.

Een andere pijler van de kermis is het wielerfestijn. De wielerclub ‘Eendracht maakt macht’ organiseert elk jaar tijdens de kermis drie wedstrijden: een wedstrijd voor elite zonder contract en beloften, een wedstrijd voor juniores en het criterium ‘De avond van Zonnebeke’ voor elite zonder contract en beloften dat dit jaar aan zijn 37ste editie toe was. Die editie zal echter pas in 2021 verreden worden, want de wielerclub besloot de wedstrijden voor dit jaar te annuleren. “We kwamen met het bestuur bijeen en we achten het met, de maatregelen die nu van kracht zijn, niet haalbaar om de wedstrijden te laten plaatsvinden”, aldus secretaris Kurt Debuysere. “Tenslotte organiseer je een wedstrijd voor het publiek en zoals de kaarten nu liggen, is het publiek beperkt. Onze wedstrijden zijn verbonden met de kermis en ook die gaat niet door.”

Paradepaardje

Het paradepaardje van de Zonnebeekse wielerclub is natuurlijk de Kasteelcross, waar sportliefhebbers uit alle contreien op af komen, veruit de meest gerenommeerde cross uit de regio telkens met een topaffiche. “Door de herschikking van de wedstrijden in de crosswereld staat onze Kasteelcross dit jaar op 23 december op de kalender. Die datum nadert dus ook heel snel. In september komen we als bestuur bijeen om dan de toestand grondig te evalueren. Niemand kan voorspellen wat de situatie en regels dan zullen zijn. Maar als je de virologen hoort, klinkt het zeker niet te gunstig. Maar we moeten positief blijven en hopen op versoepeling. We hangen voor de organisatie van de Kasteelcross wel af van de toegansgelden van de toeschouwers. Stel je voor dat we maar voor een paar honderd mensen mogen organiseren, dan is dat zeker niet haalbaar voor ons. Wellicht zullen de sponsorbudgetten door de coronacrisis ook minder zijn. We kunnen enkel blijven hopen”, besluit Kurt Debuysere. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.