Grote kerstboom op top van werf zorgt voor licht in woonzorgcentrum

De kerstboom staat bovenop de werf van het woonzorgcentrum.© Olaf Verhaeghe
De kerstboom staat bovenop de werf van het woonzorgcentrum.© Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Een gigantische berg aarde met op de top… een prachtig verlichte kerstboom. De bewoners van het Kuurnse woonzorgcentrum Heilige Familie kijken dezer dagen niet langer uit op een grauwe werf, wel op kerstverlichting. En dat doet hen deugd.

Woonzorgcentrum Heilige Familie in Kuurne bleef de voorbije weken niet gespaard van coronazorgen. Het aantal besmettingen bleef gelukkig beperkt, maar het woonzorgcentrum moest toch tijdelijk overschakelen op cohorteafdelingen voor haar bewoners. In een zoektocht naar mogelijkheden om toch wat licht te brengen in die donkere periode, sloegen het woonzorgcentrum en de gemeente Kuurne de handen in elkaar.

“De vraag naar kerstversiering buiten kwam zowel van de bewoners als van hun familie”, vertelt burgemeester Francis Benoit. “Vlak bij het woonzorgcentrum werd de voorbije maanden hard gewerkt aan de sloop en heropbouw van de nieuwe vleugel. Eerst dachten we om aan de werfhekken kerstlichtjes aan te brengen, maar plots zag ik de berg aarde.”

De gemeente ging op zoek naar een mooie kerstboom, voorzag enkele blauwe lichtjes en zette de boom helemaal op de top. “Het is een klein gebaar, maar we horen toch dat het de bewoners enorm deugd doet”, aldus de burgemeester. “Klopt”, zegt directeur Sonja Vertriest van woonzorgcentrum Heilige Familie. “De kerstboom is echt een van de gespreksonderwerpen hier. (lacht) Zeker vanop de tweede verdieping heb je een prachtig zicht op de boom. Hij schittert echt, bovenop de berg.”

Hele attractie

Connie Depypere is een van de mensen die bij burgemeester Benoit polste voor de kerstboom. Haar ouders Paula (86) en Luciaan (90) verblijven in het Kuurnse woonzorgcentrum en kijken uit op de boom. “Het voorbije jaar hebben alle bewoners van woonzorgcentra enorm afgezien”, vertelt Connie. “Afgesneden van familie, leven onder heel strenge maatregelen… Het was zwaar. Eigenlijk werd de oudere generatie voor een groot stuk vergeten in dit alles.”

“Om toch nog wat licht en warmte in deze donkere periode te brengen, dacht ik dat het wel leuk zou zijn om kerstversiering aan te brengen. Een klein beetje gezelligheid mag wel, toch?”, aldus Connie. “Ik hoor van mijn ouders dat ze er heel blij mee zijn, dat het ook voor vele andere bewoners alles toch wat opfleurt. En dat vooral het plaatsen van de boom een hele attractie was. Ik vind het alleszins de max, ook al is het een klein gebaar. Zo tonen we, en ook de gemeente Kuurne, dat we onze ouderen niet zijn vergeten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.