Grote delen van het jaagpad langs de Leie niet toegankelijk voor fietsers dit weekend

Grote verbodsborden moeten duidelijk maken dat fietsen dit weekend niet kan langs de Leie. © AN
Redactie KW

Dit weekend zullen grote delen van het jaagpad niet toegankelijk zijn voor fietsers tussen 12.00 uur ‘s middags en 20.00 uur s’ avonds. Het gaat over de stukken van het Koning Albertpark tot de jachthaven in Kuurne en van Kortrijk Weide tot aan de brug over de R8. Wandelen kan daar wel.

Dit weekend wordt er prachtig weer verwacht. “Wij verwachten dan ook dat er veel volk zal afzakken naar onze mooie Leie”, aldus de Kortrijkse burgemeester Vincent Van Quickenborne. “In overleg met de politie en onze buurgemeenten hebben we dan ook beslist om op grote stukken van het jaagpad in de namiddag enkel wandelaars toe te laten. Het gaat over delen waar het pad merkbaar smaller is. Ten eerste omdat mensen elkaar daar anders veel te dicht zullen passeren en ten tweede omdat het gemende verkeer op drukke dagen sowieso voor frustratie en gevaarlijke situaties kan zorgen.”

Zware boetes

De maatregelen gelden alleen van 12.00 uur ‘s middags tot 20.00 uur ‘s avonds op zaterdag 4 april en zondag 5 april. “Het gaat over een eenmalige maatregel om de gezondheid en veiligheid van al onze inwoners te waarborgen”, benadrukt de burgemeester. Concreet zal je niet mogen fietsen tussen Kortrijk Weide en de brug van de R8 en tussen het Koning Albertpark en de jachthaven van Kuurne. Rond het Buda-eiland kan het dus wel nog. Al wordt ook Kortrijk Weide hermetisch afgesloten. De grenzen van het gebied zullen duidelijk aangegeven worden met verbodsborden en nadars. Er worden ook stadswachten voorzien die alle fietsers op de nieuwe regels zullen wijzen. Afstappen en met je fiets aan de hand verder gaan is toegestaan. De maatregelen gelden ook voor de zijwegen die uitkomen op het jaagpad.

Burgemeester Vincent Van Quickenborne sloeg de handen in elkaar met zijn collega Francis Benoit van Kuurne, zodat ook daar de maatregelen nageleefd worden.
Burgemeester Vincent Van Quickenborne sloeg de handen in elkaar met zijn collega Francis Benoit van Kuurne, zodat ook daar de maatregelen nageleefd worden.© AN

“Wie zich niet aan de regels houdt heeft een boete van 250 euro aan zijn been“, klinkt het onverbiddelijk. “Er zullen meerdere politiepatrouilles controles uitvoeren. De regels zijn duidelijk, de tijd voor waarschuwingen is voorbij.”

Ook Francis Benoit, burgemeester van Kuurne, voorziet enkele controleposten aan zijn kant van de grens. Onder andere aan de R8-brug en aan restaurant Gust’eau omdat je daar makkelijk kan oprijden. “Wij hebben voor de duidelijkheid niets tegen fietsers”, benadrukt hij. “Maar het jaagpad zal dit weekend erg druk bezet zijn, onder andere met jonge kinderen. We willen gewoon frustraties en gevaarlijke situaties vermijden. Voor fietsers zijn er genoeg andere opties en ook wandelaars wil ik oproepen om misschien eens voor een andere plek te kiezen.”

In de groene zones mag je dit wekend fietsen, in de blauwe niet.
In de groene zones mag je dit wekend fietsen, in de blauwe niet.© Stad Kortrijk

Zitten verboden

Zowel Stad Kortrijk als Kuurne sloten de afgelopen week heel wat zitbanken af op populaire plaatsen. “We gaan dat nu doortrekken naar alle parken op ons grondgebied”, aldus Van Quickenborne. “We merken dat dat nodig is. Ik wil wel benadrukken dat we goed bezig zijn. Ik weet dat 99 procent van de Kortrijkzanen zich aan de regels houdt, en daar redden ze levens mee. Ik hoop dan ook op begrip voor deze nieuwe, voorlopige maatregelen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier