Grote brand vernielt woning in Veldegem: “Ik vrees dat de woning reddeloos verloren is”

Het getroffen gezin van zes kreeg van de gemeente een tijdelijke verblijfplaats toegewezen. (foto JVM)
Redactie KW

Woensdagavond omstreeks 21 uur brak een zware brand uit in een woning in de Kloosterstraat in Veldegem. Het gezin met drie kinderen een een pleegkind kon de woning ongedeerd verlaten maar een vijftal katten bleef wel in de brand. “Ik vrees dat de woning volledig verloren is”, zegt burgemeester Annick Vermeulen die ter plaatse kwam.

Een gezin met vier kinderen uit de Kloosterstraat in Veldegem deed woensdagavond de schrik van hun leven op. Iets na 21 uur hoorden ze een luide knal aan de voorzijde van de woning waarna er onmiddellijk brand uitbrak. De buren hadden de brand ook al vlug opgemerkt, snelden ter hulp en de hulpdiensten werden verwittigd.

Reddeloos verloren

De zes gezinsleden konden de woning tijdig en ongedeerd verlaten. Ook de hond des huizes ontsnapte aan de vlammen. De katten, een vijftal, hadden minder geluk en bleven in de brand. Burgemeester Annick Vermeulen (CD&V/Nieuw), zelf uit Veldegem, kwam onmiddellijk ter plaatse om het getroffen gezin bij te staan. “Ik ken die mensen persoonlijk wel goed. Naast de drie kinderen behoort ook een pleegkindje tot het gezin met kinderen tussen 5 en 14 jaar oud”, vertelt burgemeester Vermeulen. “Natuurlijk waren die mensen erg overstuur. Zeker ook voor de kindjes was het erg pijnlijk dat al die katjes in de brand bleven. Het belangrijkste is echter dat ze allemaal ongedeerd uit de brandende woning zijn geraakt. Toen ik er aan kwam, was de brand nog niet helemaal onder controle en er hing vooral nog heel veel rook onder het dak. Ik vrees dat de woning reddeloos verloren is.”

Het gezin kan bekomen bij familieleden thuis, maar de gemeente zal zorgen voor een opvanghuis. “Ook de dienst Slachtofferhulp werd ingezet om die mensen op te vangen. En wij hebben als gemeentebestuur zo vlug mogelijk een opvanghuis klaargemaakt. We beschikken voor dit soort noodgevallen over drie studio’s en een hoekappartement”, gaat burgemeester Vermeulen verder. “Het gezin gaat naar het hoekappartement in Aartrijke. Nog deze namiddag (donderdagnamiddag, red.) zullen ze er normaal gezien hun intrek kunnen in nemen. Sowieso zullen ze er al de nacht kunnen doorbrengen. Over de oorzaak van de brand heb ik zelf nog niet meer duidelijkheid. Toen ik iets na middernacht aan de woning vertrok moest de branddeskundige nog toekomen en is er nog geen verder nieuws.” Het parket heeft een branddeskundige aangesteld en die liet ondertussen weten dat er geen kwaad opzet mee gemoeid was. De brand is accidenteel ontstaan.

Houten panelen

Bij daglicht blijkt intussen pas goed hoe groot de schade aan de woning is. De inkom en de rechterkant zijn volledig uitgebrand. De brandweer maakte met houten panelen en zeilen het huis wind- en waterdicht. (PDV/JVM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.