Grootste lapjesboom ter wereld: wereldrecord maar niet in Guinness Book of Records

In Rollegem wil men met de kerstperiode de grootste lapjesboom ter wereld opzetten. Rechtstaand zie je v.l.n.r. Carine Soens, Marie-Jeanne Ryckoort, Ann Ganseman en Claudine Verstichel. Vooraan zittend v.l.n.r. Iris Hoornaert, Dominique Vandecasteele en Ginette Reniers. Brigitte Demeulenaere ontbreekt. © EDB
Els Deleu
Els Deleu Medewerker KW

Begin dit jaar deed Dominique Vandecasteele een oproep naar vrijwilligers om lapjes te haken en zo de grootste lapjesboom van de wereld te maken. Momenteel worden vooral lapjes aan elkaar genaaid voor de Warmste Boom die acht meter hoog wordt. Er werden al zo’n 12.000 lapjes gehaakt.

Dominique Vandecasteele had gezien dat er in Genk een lapjesboom gemaakt werd van vijf meter hoog en zij wou naar zes meter gaan. Daarvoor waren er 3.500 lapjes nodig. In Italië stond zo’n boom van zes meter. Al snel rees het idee om een wereldrecord te vestigen met een nog grotere boom.

“Het zou niet de eerste keer zijn dat Rollegem in het Guinness Book of Records zou komen, want we hadden jaren geleden ook al eens het grootste wandtapijt”, vertelt Dominique Vandecateele. Maar toen Dominique en haar ploeg hoorden dat het 20 jaar geleden al een sponsoring van 7.500 Belgische frank kostte voor een gehomologeerd wereldrecord, stapten de dames af van dat idee.

“Het zal de grootste boom ter wereld worden maar het record zal niet gehomologeerd zijn. We kunnen dat geld gebruiken om mensen een plezier te doen en voor bekendmaking zodat mensen naar Rollegem afzakken om naar de boom in ‘granny squares’ (oma’s vierkantjes, red.) te kijken.”

Kleine kerstboompjes

In plaats van de gehoopte 3.500 lapjes werden er al bijna 12.000 gehaakt. “Er worden er nog altijd afgegeven op de wekelijkse markt op woensdagmorgen en bij mij thuis”, vertelt Dominque. “Er werden heel wat zolders opgekuist waar wol te vinden was.”

Er werden overal in West- en Oost-Vlaanderen lapjes gehaakt. “Zo haakte een groep vrouwen uit Brugge 300 lapjes en ook de vrouwenbond van Kortemark haakte er zoveel. Ann Ganseman uit Rollegem haakte er in haar eentje 500. “In een uurtje had ik een lapje gehakt, ik deed het soms met mijn ogen dicht”, zegt ze. “We hoorden mooie en warme verhalen over het haken. Zo was iemand die ziek was blij nog iets positiefs te kunnen doen, en haakte een oma samen met haar kleinkind.” De frame met buizen zal gemaakt worden in het Guldensporencollege Engineering met leerkracht Geert Bultynck.

Met de lapjes die over zijn worden nu kleine kerstboompjes gemaakt om aan de zelfstandigen van Rollegem te verkopen en er worden lappen- en hondendekentjes gemaakt om te verkopen voor een goed doel.”

Boom aan buurthuis

De grote boom komt voor het buurthuis in Rollegem te staan in de kerstperiode.

Dominique zoekt nu vooral sponsors om de kleinere boompjes te maken en om affiches te drukken. Goede doelen en sponsors kunnen zich aanmelden via ‘Warmsteboom van Rollegem’ of via 0486 82 05 51.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier