"Na twee maanden noodopvang kunnen die mensen terecht in een tijdelijke sociale woning in afwachting van de heropbouw van het huis. Maar ze hebben niks meer. Daarom schieten wij ter hulp", zegt voorzitter Isabelle Flédérik.

Op 15 november 2019 sloeg het noodlot keihard toe voor de bewoner en zijn mindervalide zoon. Een ontploffing in de garage zorgde voor een ware ravage in de woning langs de Lindenlaan. Het gezin met twee chihuahua's was nog in slaapkledij aanwezig in het huis, maar kon gelukkig tijdig ontkomen. Al snel bleek echter dat de ravage groot zou zijn. De woning, eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij, werd dan ook onbewoonbaar verklaard. Het getroffen gezin - onlangs overleed ook de moeder des huizes - kreeg de voorbije weken opvang in een noodwoning. Binnenkort start de 'tweede' fase van de noodplanning en verhuist de vader met zijn zoon en honden naar een tijdelijke sociale woning in afwachting van de heropbouw van hun afgebrand huis. Enig probleem: die woning is volledig blanco.

Inzameling

Bij vzw Bitna hebben ze zich geëngageerd om de familie te helpen. "De goederen die na de brand wel nog gerecupereerd werden, zijn de eerstkomende tijd jammer genoeg nog niet bruikbaar door het roet. Eerst moet alles professioneel gereinigd worden", zegt voorzitter Isabelle Flédérik. "Die mensen hebben momenteel niks meer. Het is voor hen bovendien onmogelijk om alles zelf aan te kopen." De vzw is sinds een jaar actief en is gespecialiseerd in crisissituaties. Basismateriaal zoals zaken om te koken en ander bestek, hebben ze voorhanden. Een eetkamer en zetel zijn ondertussen ook al geregeld. "Maar dan nog blijft er een groot stuk van de inboedel over die het gezin nog niet heeft", zucht Isabelle. Denk daarbij aan een frigo, diepvries, wasmachine, droogkast, gordijnen, tv-meubel, verlichting, badhanddoeken en een koffiemachine. Werkelijk alle hulp is welkom.

De brand brak uit op 15 november 2019., MM
De brand brak uit op 15 november 2019. © MM

"De situatie is extra dringend, omdat het gezin bestaat uit een vader met een mentaal behoevende zoon. We zetten dan ook alles op alles om een zo perfect mogelijk kader te creëren voor zowel de zoon als zijn familie", zegt Isabelle.

(MM)

Wie het getroffen gezin wil helpen, kan contact opnemen met vzw Bitna via de Facebookpagina, via mail op het adres bitnavzw@gmail.com of bellen naar 0471 05 25 93. Meer informatie over de organisatie is terug te vinden opwww.vzwbitna.be.

"Na twee maanden noodopvang kunnen die mensen terecht in een tijdelijke sociale woning in afwachting van de heropbouw van het huis. Maar ze hebben niks meer. Daarom schieten wij ter hulp", zegt voorzitter Isabelle Flédérik. Op 15 november 2019 sloeg het noodlot keihard toe voor de bewoner en zijn mindervalide zoon. Een ontploffing in de garage zorgde voor een ware ravage in de woning langs de Lindenlaan. Het gezin met twee chihuahua's was nog in slaapkledij aanwezig in het huis, maar kon gelukkig tijdig ontkomen. Al snel bleek echter dat de ravage groot zou zijn. De woning, eigendom van de sociale huisvestingsmaatschappij, werd dan ook onbewoonbaar verklaard. Het getroffen gezin - onlangs overleed ook de moeder des huizes - kreeg de voorbije weken opvang in een noodwoning. Binnenkort start de 'tweede' fase van de noodplanning en verhuist de vader met zijn zoon en honden naar een tijdelijke sociale woning in afwachting van de heropbouw van hun afgebrand huis. Enig probleem: die woning is volledig blanco.Bij vzw Bitna hebben ze zich geëngageerd om de familie te helpen. "De goederen die na de brand wel nog gerecupereerd werden, zijn de eerstkomende tijd jammer genoeg nog niet bruikbaar door het roet. Eerst moet alles professioneel gereinigd worden", zegt voorzitter Isabelle Flédérik. "Die mensen hebben momenteel niks meer. Het is voor hen bovendien onmogelijk om alles zelf aan te kopen." De vzw is sinds een jaar actief en is gespecialiseerd in crisissituaties. Basismateriaal zoals zaken om te koken en ander bestek, hebben ze voorhanden. Een eetkamer en zetel zijn ondertussen ook al geregeld. "Maar dan nog blijft er een groot stuk van de inboedel over die het gezin nog niet heeft", zucht Isabelle. Denk daarbij aan een frigo, diepvries, wasmachine, droogkast, gordijnen, tv-meubel, verlichting, badhanddoeken en een koffiemachine. Werkelijk alle hulp is welkom."De situatie is extra dringend, omdat het gezin bestaat uit een vader met een mentaal behoevende zoon. We zetten dan ook alles op alles om een zo perfect mogelijk kader te creëren voor zowel de zoon als zijn familie", zegt Isabelle.(MM)Wie het getroffen gezin wil helpen, kan contact opnemen met vzw Bitna via de Facebookpagina, via mail op het adres bitnavzw@gmail.com of bellen naar 0471 05 25 93. Meer informatie over de organisatie is terug te vinden opwww.vzwbitna.be.