Grootscheepse reddingoefening voor kust Knokke-Heist

© DM
© DM
Redactie KW

Op vrijdagmorgen 2 juli vindt ter hoogte van het watersportcentrum Anemos in Duinbergen een grote reddingoefening plaats met medewerking van diverse hulpdiensten te land, ter zee en in de lucht. Als je dus reddingsboten, een helikopter en veel blauwe zwaailichten spot hoef je niet te panikeren. Het gaat enkel om een jaarlijkse oefening in opdracht van de gouverneur om de procedure van redding op zee in de praktijk uit te testen.

“De oefening wil binnen de ‘Afsprakenregeling voor reddingen aan de Belgische kust’ de alarmering van de interventiediensten en de onderlinge communicatie tussen de diensten aan land, op zee en in de lucht testen. Het is van groot belang om de theorie in praktijk om te zetten. Daarom is het doorlopen van de procedures cruciaal, dit om de gecombineerde reddingsacties aan de kust door land-, lucht en zee middelen goed afgestemd te laten verlopen” zegt gouverneur Carl Decaluwé.

Grove middelen

Uitgangspunt bij de reddingoefening is een botsing tussen twee catamarans op zee wat een aantal verwonden en vermisten tot gevolg heeft. Zo worden de SAR-heli van de luchtmachtbasis Koksijde, de scheepvaartpolitie, de VBRZ (Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst), de strandreddingsdienst van Knokke-Heist en de DAB Vloot (reder van de Vlaamse Overheid) ingezet. De brandweerzone Zone 1 en de lokale politiezone Damme/Knokke-Heist nemen ook deel aan de oefening, samen met de MUG en ambulance van respectievelijk Knokke-Heist en Zone 1. (DM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier