Grootschalige rampoefening in Kortemark

© JDK
Redactie KW

In het gemeentehuis en de brandweerkazerne van Kortemark werd woensdagmorgen een uitgebreide rampoefening in scène gezet. Verschillende hulp- en communicatiediensten, maar ook afgevaardigden van NMBS en Infrabel, werden bij deze oefening betrokken. West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé kwam hiervoor ook naar Kortemark afgezakt.

Groot drama op spoorlijn 73 tussen Deinze en De Panne, wanneer een passagierstrein woensdag in de vroege voormiddag ter hoogte van de Kronevoordestraat in Handzame een vrachtwagen in volle snelheid aanrijdt op de sporen. De vrachtwagen wordt door de klap weggeslingerd en belandt op de speelplaats van de nabijgelegen basisschool De Tweesprong.

Op de trein zitten, naast heel wat volwassen passagiers, ook enkele tientallen schoolkinderen, onderweg voor een dagje plezier in Plopsaland De Panne. Er vallen gewonden op de trein, een schoolkind uit Handzame en de truckchauffeur laten het leven bij het vreselijke ongeval.

Tot overmaat van ramp blijkt de weggeslingerde en zwaar gehavende tankwagen het gevaarlijke en uiterst ontvlambare goedje chlooraceton te bevatten en is er al snel een sissend geluid te horen. De dampen verspreiden zich door de stevige zuidwestenwind in geen tijd door de gemeente en daarbuiten. En zo lang de elektrische bekabeling van de spoorlijn niet is gedeactiveerd, is het voor de hulpdiensten levensgevaarlijk om op de trein te gaan evacueren.

Minutieus draaiboek

Volgens een minutieus voorbereid draaiboek werden woensdagvoormiddag dan ook tal van diensten en instanties ingeschakeld, gaande van brandweer en politie tot de Civiele Bescherming, NMBS en Infrabel. Ook vanuit het eigen gemeentepersoneel werden medewerkers ingeschakeld, gaande van de noodplanningscoördinator en de verantwoordelijke crisiscommunicatie tot de communicatiedienst en enkele medewerkers van het Sociaal Huis. Die laatste moesten bijstand verlenen in de opvang van slachtoffers of geëvacueerde burgers.

Waar aanvankelijk het gemeentelijk rampenplan werd afgekondigd en burgemeester Karolien Damman de lijnen moest uitzetten, werd naarmate de noodsituatie ruimere proporties aannam en het ongeval consequenties kon hebben voor de bredere regio, herschaald naar een provinciaal rampenplan. Gouverneur Carl Decaluwé kwam daarbij persoonlijk ter plaatse in Kortemark om de leiding over te nemen.

(JDK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier