Grootschalige mestfraude in Antwerpen schokt sector: “Alweer een deuk voor ons imago”

Bart Dochy is voorzitter van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement.© Jan Stragier
Bart Dochy is voorzitter van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement.© Jan Stragier
Olaf Verhaeghe

De tientallen huiszoekingen en 17 arrestaties naar aanleiding van mestfraude in Antwerpen gaan als een schokgolf door de landbouwwereld. De Boerenbond veroordeelt het gesjoemel en spreekt over enorme imagoschade voor correct handelende boeren en tuinders. Ook Bart Dochy, CD&V-burgemeester in Ledegem en voorzitter van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement, is geschokt. “Simpelweg schandalig en dat terwijl 99 procent van de mestverwerkende bedrijven er wél alles aan doet om volledig in orde te zijn”, zegt hij.

Donderdag vonden op 24 locaties in Vlaanderen – waaronder één in een West-Vlaams labo – en 8 plaatsen in Nederland huiszoekingen plaats in het kader van een grootschalig onderzoek rond mestfraude. De focus ligt vooral op een groep bedrijven met hoofdzetel in het Antwerpse Merksplas en een mestverwerkend bedrijf dat in de Waaslandhaven is gevestigd. Bij die huiszoekingen zijn 17 mensen opgepakt en werden 13 voertuigen aan de ketting gelegd.

Volgens de speurders zijn er concrete aanwijzingen van gesjoemel met analyseresultaten van stalen en internationale mesttransporten. Het parket van Antwerpen spreekt op dit moment over een criminele organisatie, valsheid in geschriften en oplichting maar ook over inbreuken op tal van mestdecreten en Europese regels. Daarnaast werden ook inbreuken op de milieuwetgeving vastgesteld. Zo was er sprake van een permanente lozing van mest in een nabijgelegen beekje.

De Boerenbond nam vrijdag duidelijk standpunt in naar aanleiding van de aan het licht gekomen feiten. “Mestfraude is absoluut ontoelaatbaar”, klinkt het in een statement. “Het schaadt enorm het imago van correct handelende boeren en tuinders. Dit moet worden uitgebannen. Indien blijkt dat er in dit dossier effectief sprake is van mestfraude, dan veroordelen wij dit sterk. Er dringt zich een stevige aanpak door de bevoegde instanties op.”

“99 procent doet het wel goed”

CD&V-burgemeester Bart Dochy die voorzitter is van de landbouwcommissie in het Vlaams Parlement, sluit zich volmondig aan bij de Boerenbond. “Natuurlijk schrik je van zo’n nieuws. Ik denk dat we er toch mogen van uitgaan dat er voldoende controles zijn en dat eventuele inbreuken aan het licht komen. Als dan plots zo’n grootschalig gesjoemel opduikt… Dat is even slikken”, zegt hij. “Ik denk dat het bovendien ook heel wat landbouwers en tuinders frustreert om te merken dat zo’n fraude onder de radar kon blijven. Als een ‘gewone boer’ ergens een foute code invult, volgt er pijlsnel een boete. Ik reken er alvast op dat er in dit geval een grondig onderzoek zal blijven worden gevoerd en dat er volgt wat er moet volgen.”

“Dit is schandalig, een ander woord heb ik niet”, gaat de burgemeester van Ledegem verder. “De foefelaars moeten eruit want dit soort overtredingen straalt negatief af op de hele sector. En dat terwijl 99 procent van de bedrijven er wél alles aan doet om volledig in orde te zijn. De serieux waarmee talloze mensen werken, zeker ook in mestverwerkende bedrijven, valt niet te onderschatten. Alles verloopt daar bijzonder professioneel.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.