Grootschalige controle op de taxi’s in Kortrijk: hoognodig en toch overbodig

© JVGK
Kurt Vandemaele
Kurt Vandemaele Reporter

De Kortrijkse politie hield maandag een grootschalige actie om de Kortrijkse taxi’s te controleren, samen met de mensen van de West-Vlaamse politieschool. Er waren maandagmorgen al onaangekondigde controles aan de standplaatsen bij het station, maar in de loop van de dag werden ook taxi’s op andere plaatsen aan de kant gezet om een controle te ondergaan.

Volgens politiewoordvoerder Thomas Detavernier werden “een aantal overtredingen genoteerd, maar de resultaten lopen nog binnen en zullen later in een communiqué verspreid worden.” De stad wil met de controles de dure vergunningen laten respecteren die begin volgend jaar, als het nieuwe taxidecreet in voege komt, wellicht niet meer nodig zullen zijn. In Kortrijk beschikken momenteel 29 taxibedrijven over één of meerdere vergunningen om aan taxivervoer te doen. Er zijn 43 taxi’s in Kortrijk.

Volgens Thomas Detavernier werden de chauffeurs gecontroleerd “om te kijken of alle boorddocumenten in orde waren — keuring, verzekering, inschrijving – of de taxikaart uithing, of er een verbandkist aanwezig is, of de controlerapporten klopten, ook om te checken of de chauffeur als werknemer in orde is met zijn arbeidscontract, en dergelijke meer.”

Controles zijn zeer welkom

Er was er geen speciale aanleiding voor de controle. “De taxibedrijven zijn ervan op de hoogte dat wij op geregelde tijdstippen dergelijke doorgedreven controles doen. Deze keer gebeurde dat in samenwerking met de West-Vlaamse politieschool, dus dat gaat om politiemensen in opleiding die deelgenomen hebben aan deze acties.”

Volgens Delphine Hanssens van Taxibedrijf Leiedal, het grootste taxibedrijf van Kortrijk “werden vanmorgen alle taxi’s aan de kant gehouden door 20 à 25 politiemensen. In de loop van de dag reden ze ook rond en hebben ze de taxi’s die ze nog niet gezien hadden, laten stoppen. Ik juich zo’n actie toe. Wij proberen met ons bedrijf alle voorschriften te respecteren en wij zijn dan ook blij dat iedereen eens gecontroleerd wordt. Dat zou vaker mogen gebeuren. Het is nodig. Want we stellen vast dat soms auto’s op de standplaatsen staan zonder gelding vergunningsbewijs en/of niet voorzien van de juiste lichtbak.”

Kwaliteit van het taxivervoer in het gedrang

Het nut van deze actie kan natuurlijk in vraag gesteld worden, omdat de taxi’s gecontroleerd worden op het respecteren van een wet die weldra geschrapt wordt. Want het nieuwe taxidecreet wil de plaatselijke vergunning net uit de wereld helpen of beperken. Minister Ben Weyts wil dat er meer taxi’s komen en dat ze overal kunnen rondrijden. Steden en gemeenten zullen de taxibedrijven alleen nog kunnen laten betalen om van plaatselijke standplaatsen gebruik te maken.

Grootschalige controle op de taxi's in Kortrijk: hoognodig en toch overbodig
© JVGK

“Dat klopt,” zegt Delphine Hanssens. “Ik weet niet hoe dat zal evolueren. Nu betalen we allemaal heel veel geld voor die vergunning, maar inderdaad, met het nieuwe decreet zal dat niet meer nodig zijn. Voor de stad zal dat volgens mij een groot verlies zijn. Iedereen zal overal mogen rondrijden. Het zal ook de poorten openzetten voor mensen als Über en zo. Het is allemaal heel dubbel. Ook naar tarieven toe. Nu is daar een zekere controle op, maar ook op dat vlak wordt alles mogelijk. Ik vrees dat de kwaliteit niet bepaald zal toenemen. Velen zullen zich geroepen voelen om met een taxibedrijf te beginnen.”

Drie van de dertien taxibestuurders volledig in orde

De politiezone Vlas voerde de controles aan het station maandag uit in samenwerking met de West-Vlaamse Politieschool. In totaal werden 13 taxichauffeurs en hun voertuig aan een uitgebreide controle onderworpen. Drie onder hen waren volledig in orde. Bij de overige taxi’s werden enkele inbreuken vastgesteld gaande van het ontbreken van affichering van het keurings- en verzekeringsbewijs, het niet uithangen van de taxikaart in het voertuig, het niet kunnen voorleggen van een arbeidscontract of controlerapport tot het ontbreken van de verplichte EHBO-kist.

“Het controleren van de taxibestuurders en hun voertuig gebeurt op regelmatige basis”, duidt woordvoerder van de zone Vlas Thomas Detavernier. “Dit omdat er steeds enkelingen zijn die zich niet aan de regelgeving houden. De resultaten van deze actie tonen echter aan dat het overgrote deel van de taxibestuurders en hun voertuig in orde waren. Er was bovendien een goede medewerking van zowel de taxibestuurders als de zaakvoerders van taxibedrijven. Zij waren positief over deze controleactie.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier