Grootouders voor het klimaat regio Brugge schiet uit de startblokken”

Luc Sap, Riet Blondelle en Marisa Lobelle. (foto DC) © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

De burgerbeweging Grootouders voor het Klimaat regio Brugge schiet op donderdag 9 juli uit de startblokken: onder de noemer ‘klappen op de trappen’ worden er op acht zomerse donderdagavonden op ‘t Zand straffe getuigenissen gegeven over het klimaat.

De kerngroep van Grootouders voor het Klimaat regio Brugge bestaat uit zes personen: John Loose (VormingPlus) , Luc Sap, Erik Gheldof (leraar), Jeroen Opdebeeck (Basiseducatie), Riet Blondelle en Marise Lobelle. Vlak voor de start van deze zomerse getuigenissen aan het Kapucijnenenreitje, op de trappen voor het Concertgebouw, brachten wij drie leden van die kerngroep samen voor een gesprek: Marise Lobelle (65), voordien tewerkgesteld bij Wegwijzer, is grootmoeder van drie kleinkinderen en vijf stiefkleinkinderen. Riet Blondelle (67), die les gaf aan de Maricolen maar ook een tijdlang in Afrika woonde, begeleidt als voogd minderjarigen. Luc Sap (65) was boekhouder bij het OCMW en heeft zes kleinkinderen.

Vanwaar de motivatie om deze burgerbeweging op te starten in Brugge?

Marise: “Vanuit het gevoel van hoogdringendheid. We ervaren dat er te weinig gedaan wordt om de klimaatopwarming een halt toe te roepen.”

Luc: “We hebben maar tien jaar om de deadline te halen: tegen 2030 moet de CO2-uitstoot met 40% verminderen.”

Riet: “Onze samenleving is ten prooi aan een rat race. Iedereen is met van alles bezig, maar heeft voor niks tijd. Door corona kwam het besef dat we tijd moeten maken voor het klimaat. We kunnen niet terugkeren naar het ‘normale’. Nu wij met pensioen zijn, beschikken wij over veel tijd. We willen onze verantwoordelijkheid opnemen.”

Door corona is de strijd voor het klimaat naar de achtergrond verschoven, terwijl beide problemen met elkaar verwant zijn…

Marise: “Ik ben geschrokken van de politieke kracht waarmee gereageerd werd op corona, jammer genoeg ontbreekt de politieke wil om ook de klimaatcrisis zo ernstig aan te pakken. Corona is het gevolg van een economisch systeem dat getuigt van weinig respect voor onze natuur.”

Luc: “Corona is ons allemaal ‘onverwachts’ overvallen, enkel de virologen waarschuwden al tien jaar voor de uitbraak van een virus. De klimaatproblemen zijn al vijftig jaar oud. Uit de coronacrisis hebben we geleerd dat we voor onze gezondheid moeten zorgen. Laat ons nu een stapje verder gaan en allemaal goed zorgen voor onze directe omgeving.”

U predikt de revolutie!

Luc: “Neen, het is een ‘conservatieve’ reflex. We willen ons klimaat conserveren…”

De jongeren die vorig jaar opkwamen voor het klimaat werden geboycot door hun schooldirecties, gebasht en niet ernstig genomen door onze politici…

Marise: “Precies daarom hebben wij ons pluralistisch burgerplatform opgericht. Met anarchisten, actievoerders maar ook met gematigde burgers.”

Luc: “We zijn een lappendeken van meningen. In eerste instantie willen we zoveel mogelijk Bruggelingen informeren over het klimaatprobleem, zonder opgestoken vingertje.”

Riet: “Ik ervaar zelf dat soms heel moeilijk is om in je familie over het klimaat te praten. Je botst op een muur van onbegrip, het is een hele uitdaging. We proberen ook de Brugse buurtwerking in te schakelen.”

Bent u van plan om ook acties te ondernemen?

Riet: “Ik broed op iets om de verspilling van energie aan te kaarten. Ik begrijp echt niet dat er nog altijd veel winkels in de Steenstraat met hun deuren wagenwijd open staan. In de zomer met airco, in de winter met de verwarming op volle toeren.”

Doet onze lokale overheid wel voldoende voor het klimaat?

Luc: “Brugge heeft in 2020 de beoogde klimaatdoelstellingen niet gehaald. Er zou voor het klimaat, net als voor corona, een groep experten aan het werk gezet moeten worden.”

Marise: “Brugge zit met een probleem omwille van zijn slecht geïsoleerd historisch werelderfgoed. Er mogen in de binnenstad geen zichtbare zonnepanelen geplaatst worden op de daken. De overheid moet durven om de beperkende Unesco bepalingen in vraag te stellen.”

Wat doet u zelf voor het klimaat?

Marise: “Ik probeer zoveel mogelijk te fietsen of de bus te nemen. Mijn jas heb ik in de kringloopwinkel tweedehands gekocht voor 29 euro.”

Riet: “Ik ben consequent in mijn voedingspatroon en eet veel minder vlees. Nu ik wat geld heb, laat ik mijn huis energievriendelijker verbouwen.”

Luc: “Toen ik nog voor het OCMW werkte, veroorzaakte ik al ophef met mijn elektrische auto. Ik heb zonnepanelen laten plaatsen en heb mijn spaarcentjes verkast naar een instelling die ethisch bankiert.”

U pleit ook voor de korte keten landbouw. Veel mensen met een beperkt budget zullen blijven een goedkopere kalfsworst kopen in de Aldi…

Marise: “Dat is het drama van ons huidig economisch model.”

Luc: “Willen wij blijven leven zoals in het verleden, met hetzelfde comfort? Zullen onze kleinkinderen dat nog kunnen? Het is voor ons eigen belang dat we moeten veranderen.”

Op 9 juli vergelijken Dirk Holemans en Ilse De Koe de aanpak van corona met de manier waarop omgegaan wordt met de klimaatcrisis. Op 16 juli hebben Luc Van Krunkelsven en Jan Mouton het over de vraag: mogen we nog een stuk rood vlees op ons bord? Op 23 juli debatteren Patrick Meire en Hendrik Pylyser over langdurige droogte en overstromingen als het nieuwe normaal. Op 30 juli pleit Toon Colpaert voor een rechtvaardig klimaatbeleid.

Alle info over de praatavonden op www.grootoudersvoorhetklimaat.be/agenda.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier