Groothandel in boogschietmateriaal SSA Archery bouwt nieuwe uitvalsbasis in Oostende

We zien v.l.n.r. Filip De Backer van aannemer Van de Walle, waarnemend burgemeester Kurt Claeys, zaakvoerder Gerald Staelens, schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn en algemeen directeur van de WVI Geert Sanders op de bouwwerf in Oostende waar straks het nieuwe distributiecentrum van SSA Archery komt. © Peter Maenhoudt
Redactie KW

Op het bedrijventerrein Plassendale III is een symbolische eerste betonpaal geplaatst van de nieuwbouw van SSA Archery, een wereldspeler in boogschietmateriaal. Het bedrijf verhuist uit Blankenberge en telt 35 personeelsleden. Mogelijk komen er nog bij.

SSA Archery werd in 1940 in Blankenberge opgestart als fietsenzaak door wielrenner Pierre Staelens. Na de oorlog vormde hij de zaak om tot sportwinkel en groothandel in sport- en boogschietmateriaal. De zaak, intussen in handen van zoon Gerald Staelens en zijn zonen Axel en Walter, groeide uit tot een wereldspeler in boogschietmateriaal en allerhande toebehoren. De goederen komen uit de hele wereld en worden vanuit Blankenberge opnieuw wereldwijd verdeeld.

Geen uitbreidingsmogelijkheid meer

“We zijn nu gehuisvest op de industriezone in Blankenberge, waar we de zaak al drie keer vergroot hebben”, vertelt Gerald Staelens. “Maar nu is er geen mogelijkheid om nog uit te breiden. We zouden ons gebouw moeten afbreken en een nieuwbouw plaatsen, maar waar moeten we dan ons bedrijf runnen tijdens de werken? We zochten een nieuwe locatie en keken ook in Brugge, maar daar was moeilijk een geschikte plaats te vinden. Deze gronden in de John Cordierlaan in Oostende zijn ideaal. We zitten op industriegebied, maar vlakbij de natuur. En voor boogschutters is dat belangrijk.”

Vandaag telt SSA Archery 35 personeelsleden, maar het bedrijf is in Oostende van plan om te groeien. De nieuwe vestiging zou tegen september 2021 klaar moeten zijn en dan wordt Blankenberge verlaten. Er kunnen geleidelijk nog een tiental medewerkers bij komen. Het distributiecentrum in Oostende zal 6.000 m² groot zijn en 5,6 km aan palletstellingen bevatten. Er zullen 5.000 palletplaatsen zijn en zes voorraadliften met meer dan 22.500 liftplaatsen.

Gronden van WVI

De grond waar SSA Archery zijn nieuwbouw optrekt, is gekocht aan de West-Vlaamse Intercommunale WVI. “Wij werken als ontwikkelaar en beheerder mee aan de economische uitbouw van de stad”, zegt algemeen directeur van de WVI Geert Sanders. “Samen met de stad en het Economisch Huis voeren we een gedegen doelgroepenbeleid: we gidsen het juiste bedrijf naar het juiste bedrijventerrein.”

“Oostende en haar bedrijventerreinen beschikken over grote troeven“, vindt schepen van Ondernemen Charlotte Verkeyn (N-VA). “Denk maar aan de strategische ligging vlakbij de autosnelweg, de haven en de aanwezigheid van de luchthaven. Met de komst van SSA Archery kunnen we in Oostende opnieuw een bedrijf verwelkomen dat van die troeven gebruik zal maken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier