Groot-Wevelgem herdenkt helden van de bevrijding

© SLW
Stefaan Lernout

Groot-Wevelgem werd op 6 en 7 september 1944 bevrijd door eenheden van het Britse 53ste Welsh Reconnaissance Regiment. Dat wordt precies 75 jaar later herdacht door de heemkundige kring Wibilinga.

Het verhaal van de bevrijding is er een van moed en opoffering, niet alleen van de geallieerde soldaten. Ook heel wat verzetsgroeperingen maakten het de Duitse bezetter lastig en hielpen het oprukken van de bevrijders. “Tot enkele dagen voor de bevrijding, op zondag 3 september was de baan Menen-Wevelgem-Kortrijk overbevolkt met terugtrekkende Duitsers”, weet Lothair Vanoverbeke. “Partizanen namen enkele Duitse soldaten krijgsgevangen en sloten die op in het schooltje op de wijk Kijkuit in Wevelgem. Prompt stuurden de Duitsers een commando ter plaatse, vastbesloten hun kameraden te bevrijden. Drie Wevelgemse partizanen sneuvelden.”

Het is maar een voorbeeld hoe hard het eraan toeging in die eerste dagen van september. Dat was zowel het geval in Moorsele, Wevelgem als Gullegem.

De slag om Moorsele

Toen de laatste terugtrekkende Duitse troepen in de nacht van 5 op 6 september vanuit Frankrijk onze regio binnenreden, stonden eenheden van de 7e Britse divisie aan de Lauwebrug klaar om Wevelgem te bevrijden. Ze ondervonden geen weerstand en rond 11 uur bereikten ze de grens Moorsele-Wevelgem. Een groot aantal Duitse militairen had zich verzameld in het centrum van Moorsele. Zij werden vanuit Wevelgem en Bissegem door de Britten met artillerievuur bestookt. Op de avond van 6 september waren Moorsele en Gullegem nog steeds in Duitse handen.

Toen de Britten op donderdag 7 september Moorsele binnenreden, werden ze op Salinus vanuit de Ieperstraat met mitrailleurvuur bestookt. Het was het begin van ‘de slag om Moorsele’. Onder meer dankzij dokter Devos die de Britten een steegje toonde achter de huizen van de Ieperstraat, werden de Duitse troepen uit de kelders gejaagd. Om 14 uur was de slag om Moorsele voorbij en was het dorp bevrijd. Een tiental Duitsers sneuvelden, een honderdtal werden krijgsgevangen genomen.

Dansen, zingen, kussen

In Gullegem ging het er rustiger aan toe, maar toen het 53e Reconnaissance Corps ook daar triomfantelijk de straten kwam opgereden, was de vreugde er niet minder. Wie kon, klom op de tanks en beleefde de dag van zijn leven. Er werd gedanst, gezongen en gekust. Een foto van dat moment op Gullegem Plaats toont dezelfde taferelen als in heel wat andere gemeenten.

Op 7 september is het precies 75 jaar geleden dat Groot-Wevelgem werd bevrijd. De heemkundige kring Wibilinga Moorsele-Wevelgem herdenkt dit historisch feit. Op zaterdag 7 september wordt om 10.30 uur, aan het monument voor de gesneuvelden te Wevelgem, hulde gebracht aan de bevrijders en gesneuvelden uit de drie deelgemeenten. De plechtigheid wordt opgeluisterd door het Ypres Male Voices koor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier