Verschillende lokale politici plaatsten de voorbije dagen luidop vraagtekens bij de officiële besmettingscijfers. Zo maakt Philippe De Coene, SP.A-schepen in Kortrijk en voorzitter van welzijnsintercommunale W13, zich zorgen over het verschil tussen de rapportering bij Sciensano en wat huisartsen en regionale laboratoria hem vertellen. Ook Karin Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, uitte haar bezorgdheid over de grote verschillen.

"Volgens de officiële cijfers was er in Kortrijk een besmettingsgraad van 5. Maar wij hadden weet van een besmettingsgraad van maar liefst 32", aldus Philippe De Coene. "Dat verschil is in mijn ogen problematisch, zeker omdat we van de Vlaamse overheid geen toelating krijgen om lokaal aan contactopsporing te doen. We weten meer, we weten het sneller, maar we kunnen onze informatie niet delen of correct gebruiken."

Vrijdag schiep Sciensano klaarheid: een fout ingelezen databestand ligt aan de basis van het opvallend grote verschil. Volgens Sciensano zat de fout enkel in Kortrijk en werd die intussen rechtgezet op alle communicatiekanalen. Daardoor ligt het aantal nieuwe bevestigde besmettingen in de West-Vlaamse cijfers in één klap een stuk hoger.

Verschillende lokale politici plaatsten de voorbije dagen luidop vraagtekens bij de officiële besmettingscijfers. Zo maakt Philippe De Coene, SP.A-schepen in Kortrijk en voorzitter van welzijnsintercommunale W13, zich zorgen over het verschil tussen de rapportering bij Sciensano en wat huisartsen en regionale laboratoria hem vertellen. Ook Karin Moykens, voorzitter van het Interfederaal Comité Testing & Tracing, uitte haar bezorgdheid over de grote verschillen."Volgens de officiële cijfers was er in Kortrijk een besmettingsgraad van 5. Maar wij hadden weet van een besmettingsgraad van maar liefst 32", aldus Philippe De Coene. "Dat verschil is in mijn ogen problematisch, zeker omdat we van de Vlaamse overheid geen toelating krijgen om lokaal aan contactopsporing te doen. We weten meer, we weten het sneller, maar we kunnen onze informatie niet delen of correct gebruiken." Vrijdag schiep Sciensano klaarheid: een fout ingelezen databestand ligt aan de basis van het opvallend grote verschil. Volgens Sciensano zat de fout enkel in Kortrijk en werd die intussen rechtgezet op alle communicatiekanalen. Daardoor ligt het aantal nieuwe bevestigde besmettingen in de West-Vlaamse cijfers in één klap een stuk hoger.