Groot project voor mensen met beperking op historische site Goed te Beaulieu

Het historisch erfgoed Goed te Beaulieu, met aangrenzende gronden tot aan de begraafplaats in de Sint-Jansstraat, lijkt uitstekend geschikt voor een groot project waarbij personen met een beperking een grote rol spelen. Schepen Rik Soens en collega-schepen Pietro Iacopucci geven wat meer uitleg over wat de stad met het erfgoed wil realiseren.

Schepenen Pietro Iacopucci en Rik Soens op de binnenkoer van het Goed te Beaulieu. © DJW

Waregem kocht het domein aan de trakelweg nabij de Leie een viertal jaar geleden aan met de bedoeling er een site voor de gemeenschap van te maken, met mogelijkheden voor fietstoerisme en aanverwante zaken. De aankoopprijs bedroeg 500.000 euro. Momenteel is de hoeve nog bewoond door een huurder of pachter, die maandelijks betaalt aan de stad.

“Wij streven naar een economisch verhaal met een sociale insteek, waarbij niet een iemand wordt gelukkig gemaakt, maar wel een grote groep van mensen en in feite alle Waregemnaars”, zeggen schepenen Rik Soens en Pietro Iacopucci. “Daarom moet nu eerst een werkgroep van deskundigen worden samengesteld die gaat voor een grootschalig project waarbij wij personen met een beperking willen betrekken.”

Veel mogelijk

“Ons voorstel is te vergelijken met wat Groep Ubuntu in Avelgem en omgeving heeft gerealiseerd. Of de Achtkanter in het Kortrijkse. Wat allemaal? Dat kan heel veel zijn: een mix van bewoning met verblijf voor een aantal personen met een beperking, cultuur, fietstoerisme, horeca (een zogenaamd traag café) of een educatief project samen met het aangrenzende waterzuiveringsstation en natuurreservaat de Zavelput. Ook de nabijheid van de Leie speelt een rol, vooral als je weet dat op nauwelijks honderd meter hiervandaan een fietsbrug over de Leie wordt aangelegd. Je ziet: echt veel mogelijkheden.”

Voor het beheer van het domein wil de stad een enkele actor zoeken die deskundig onderlegd is en voeling heeft met de sector van personen met een beperking. Dat kan een grote instelling zijn of een organisatie met jaren ervaring.

“Belangrijk om weten is dat Vlaanderen voor dergelijk project voor personen met een beperking per vijf personen een begeleider voorziet. Zij zijn samen belangrijk voor de dagelijkse controle en het dagelijks leven op de site. De toekomstige actor moet zelf bijzonder krachtig zijn en groot genoeg om dit project aan te kunnen. Het is dan ook in die richting dat we moeten zoeken. De komende tijd gaan wij daarover meer informatie verstrekken.”

(DJW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.