Groot feest voor 60 jaar Krieke in Ingelmunster

Op de Krieke is er op zondag een spectaculaire paardenshow met twaalf ruiters. (repro FODI/Fierens) © (repro FODI/Fierens)
Redactie KW

Op vrijdag 2, zaterdag 3 en zondag 4 augustus viert de landelijke Kriekewijk de 60ste verjaardag met een imposante driedaagse. Er wordt een kunstwerk ingehuldigd en er komt een delegatie van het Franse stadje Juignac langs.

25 jaar geleden telde Ingelmunster nog ongeveer 15 wijkfeesten. Momenteel zijn de Menne en de Krieke nog de enige overblijvende grote wijkkermissen. In de voorbije 60 jaar maakte de Krieke veel hoogtepunten mee. Het Jaar van het Dorp in 1978 lokte bijna 5.000 bezoekers. In 2004 werd het 45-jarig bestaan gevierd en in 2009 bestond de Krieke 50 jaar. Ze vierden dat samen met 180 jaar brandweer. Op zondag waren er toen meer dan 10.000 bezoekers. Vanaf volgend jaar wordt het wellicht rustiger, maar zal het landelijke aspect op de Kriekefeesten zeker blijven primeren. De jongere bestuursleden zullen de kans krijgen om de programmatie en de uitwerking te bepalen. Een derde van het 18-koppige bestuursteam is immers al 65 of ouder.

Bronzen Kriekebeeld

De viering van 60 jaar Krieke was voor kunstenaar Marc Claerhout – echtgenote Magda Parmentier is een geboren en getogen Kriekebewoonster – aanleiding om een mooi bronzen kunstwerk te maken met als thema ’60 jaar Krieke’. Het kunstwerk wordt op vrijdagavond 2 augustus onthuld bij het begin van de receptie ’60 jaar Krieke’ voor wijkbewoners, sponsors en medewerkers. De meter van het kunstwerk wordt Magda Parmentier, de peter Dirk Dewaele. Hij is het bestuurslid met de meeste dienstjaren. Het bronzen Kriekebeeld krijgt binnen enkele maanden zijn definitieve plaats op een arduinen sokkel, vlak naast de Kriekekapel op het kruispunt van de Keirselaarstraat en de Kweekstraat. Dat wordt ook gevierd in aanwezigheid van de bestuursleden en de Kriekebewoners.

De Menne- en Kriekefeesten zijn de enige overblijvende grote wijkfeesten

Sinds enkele jaren is het Kriekebestuur verbroederd met het stadje Juignac in de Charentestreek in Frankrijk, niet zo ver van Bordeaux en op 800 kilometer van de Krieke verwijderd. In 2016 waren de Franse vrienden een eerste keer te gast op de Krieke. Het jaar nadien trok een delegatie van het bestuur naar Juignac, waar ze konden deelnemen aan de viering van de oogstfeesten. Een delegatie van het feestbestuur, onder leiding van burgemeester Alain Delaunay en voorzitter Christophe Marronneaud, verblijven dit jaar voor vijf dagen bij gastgezinnen van de Kriekevrienden. Op vrijdagavond zullen de Franse vrienden, samen met de families van het Kriekebestuur, de officiële opening van zestig jaar Krieke voor hun rekening nemen.

Tjokvol Feestprogramma

Op vrijdagavond worden de feesten geopend door proost Godfried Vansteenkiste en pastoor Ludwig Dubaere met een misviering, opgeluisterd door Johan en Sandy Decapmaeker. Daarna is er een receptie voor de wijkbewoners, sponsors en medewerkers. De delegatie van Juignac wordt officieel verwelkomd, met uitwisseling van geschenken, gevolgd door de onthulling van het kunstwerk ’60 jaar Krieke’. Daarna is er een kippenbillenkaarting. Op zaterdag is er het klassieke programma met om 9 uur de vinkenzetting, om 13 uur de stratenloopwedstrijd ingericht door Atletiekvereniging Ingelmunster AVI en ‘s avonds de Krieke-barbecue met 15 hespen aan het spit en lekkere frietjes.

Met Eieren gooien

Zondag moet de hoogdag worden van ’60 jaar Krieke’, met een familiedag die start om 10 uur. Dan wordt de oude dorsmachine opgestart, komen de oldtimertractoren aan, gaat het Krieketerras open en wordt de barbecue aangestoken. Er is een toeristisch treintje, een spectaculaire paardenshow met 12 ruiters, optredens op het podium, kindercircus in de tent, ballonnenclown, schmink, oude ambachten en kunstenaars. Daarnaast staan ook de kampioenschappen van de Krieke eiergooien, schietlapschieten en touwtrekken op het programma, maar ook ballonvaarten. De jubileumeditie wordt afgesloten met een slotfeest met DJ FAX.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier