Groot aanbod gezelschapsspelen in de bibliotheek van Wakken vanaf 8 december

Bibliothecaris Steven Vanbelle tussen de talrijke gezelschapsspelen. © RD
Redactie KW

Naast boeken behoren dvd’s en digitale spelletjes al langer tot het aanbod van de bibliotheek. Op 8 december lanceert bibliothecaris Steven Vanbelle met zijn team nu ook een ruim aanbod aan kwalitatieve gezelschapsspelen.

Steven Vanbelle: “Ik heb zelf al langer interesse in gezelschapspelletjes en heb er dan ook wel voeling mee. Door collega’s te horen over hun ervaringen in het uitlenen van spelen, dacht ik ‘Waarom niet?’. Het concept slaat aan bij de ontlener en we hebben de expertise in huis. Trouwens, spelletjes sluiten perfect aan bij wat de bibliotheek nastreeft: het beleven van warme, gezellige momenten. Om het even of dit nu met een boek, een film of een spel is.”

En zo begon de medewerkster van Steven met het inventariseren van de aangekochte spelletjes. Steven: “Het is een tijdrovend werkje, stukjes tellen, labelen, inventariseren… Maar het schiet op. Op zondag 8 december lanceren we ons project.”

120 spelletjes

Ongeveer 120 gezelschapsspelen zitten intussen in de collectie. “We bieden een ruim aanbod aan. Onze spelletjes zijn geschikt voor elke leeftijd, voor één persoon, voor het hele gezin of voor een groep vrienden. Er is één leidraad: de spelen zijn van hoge kwaliteit.”

De bibliothecaris haalt de voorbeelden aan die hij intussen in huis heeft. “Voor de kinderen hebben we het aanbod van Haba. Dat merk combineert spelen met een leerervaring, heel leuk voor de kinderen. De ‘smartgames’ draaien rond puzzelen. De levels gaan van beginner tot uitdagende reeksen voor echte diehards. En het aanbod bordspelen van 999 en White Goblin maakt de waaier compleet. Catan en Carcassonne zijn de bekende, maar het aanbod is intussen veel ruimer én zorgt voor een uurtje tot een hele avond speelplezier.”

We worden geen speelgoedwinkel. De bedoeling is vooral mensen te laten kennismaken met gezelschapsspelen – bibliothecaris Steven Vanbelle

Om het de ontleners wat makkelijker te maken, tipt Steven alvast enkele van zijn favorieten. “Het bordspel Istanbul maakt van de speler een handelaar in het Istanbul van jaren geleden. Berenpark, een blokkenspel waarbij je een zoo dient te bouwen, speel ik graag met mijn zoontje. En het dobbelspel Clever speelt vlot en kan in korte tijd.”

Uitleg en begeleiding

Net als bij de boeken zal de bibliothecaris de ontlener kunnen begeleiden. “Al zal het aanbod geëvalueerd worden én uitgebreid, we worden geen speelgoedwinkel natuurlijk. De bedoeling is vooral mensen te laten kennismaken met gezelschapsspelen. Daarom ook zullen we regelmatig spelletjesnamiddagen organiseren. Dan krijg je als gezin of groepje vrienden uitleg en begeleiding, en een gezellige namiddag.”

(RD)

De collectie wordt gelanceerd op zondag 8 december. In de voormiddag van 10 tot 12 uur zijn er demo’s en extra uitleg. In de namiddag is er de eerste spelletjesnamiddag van 13.30 tot 16.30 uur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier