Coördinator van de kinderboerderij Veerle Callebert is alvast in de wolken met het omvangrijke renovatieproject. "De grote schuur wordt een juweeltje om er klasgroepen te ontvangen, maar ook voor verenigingen die er hun ding willen doen en evenzo voor privéfeesten", zegt ze. "Dat tegelijkertijd de binnenkoer volledig wordt heraangelegd met diverse zitelementen en een betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking en gezinnen met buggy's, is een echte weldaad. Geen kwaad woord over schepen van Landbouw Hans Blomme, want dankzij zijn doortastendheid is er schot in de zaak gekomen. Toen ik hier in 2007 nog maar net coördinator geworden was, werd het dossier om de schuur te verbouwen al opgestart. Problemen met het toekennen van de ...

Coördinator van de kinderboerderij Veerle Callebert is alvast in de wolken met het omvangrijke renovatieproject. "De grote schuur wordt een juweeltje om er klasgroepen te ontvangen, maar ook voor verenigingen die er hun ding willen doen en evenzo voor privéfeesten", zegt ze. "Dat tegelijkertijd de binnenkoer volledig wordt heraangelegd met diverse zitelementen en een betere toegankelijkheid voor mensen met een beperking en gezinnen met buggy's, is een echte weldaad. Geen kwaad woord over schepen van Landbouw Hans Blomme, want dankzij zijn doortastendheid is er schot in de zaak gekomen. Toen ik hier in 2007 nog maar net coördinator geworden was, werd het dossier om de schuur te verbouwen al opgestart. Problemen met het toekennen van de stedenbouwkundige vergunning, oponthoud bij het uittekenen van de plannen en op een gegeven moment budgetten die naar andere projecten werden overgeheveld, deden ons project in de vergeethoek belanden. Maar nu zijn die zorgen van de baan. Het wordt prachtig. En de investeringen zullen zichzelf terugverdienen."Schepen Blomme laat zich de lofbetuigingen door Veerle, die bekendstaat voor het hart op de tong, welgevallen. "Het project is een stuk ruimer geworden dan eerst gedacht", zegt hij. "Maar het had geen zin om halve werken te doen. De stabiliteit in de schuur bleek heel slecht te zijn als gevolg van een wankele ondergrond met versleten kelders en de putten van de vetsmelterij die er in vervlogen tijd gevestigd was. We hebben er dan maar meteen voor gekozen om de schuur en de binnenkoer op hetzelfde niveau te brengen, wat een groot pluspunt is voor de toegankelijkheid. En om de hele omgeving duurzaam her aan te leggen. We hebben tegelijkertijd geïnvesteerd in energiebesparende ingrepen. De cafetaria is nu voorzien van een schuifraam in de richting van waar de oude klascontainer staat. Die container zal verdwijnen om plaats te ruimen voor het nieuwe zonneterras.""Als je met dergelijke werkzaamheden start, weet je waar je begint, maar niet met zekerheid waar je zult uitkomen. We hadden wel verwacht dat de stabiliteit in de schuur niet fantastisch zou zijn, maar de realiteit bleek nog een stuk straffer. We mochten niet het risico nemen op verzakkingen of op gevaar voor wie zich op de nieuwe bovenverdieping in de schuur zou bevinden. Ook grotere groepen moeten daar terechtkunnen, uiteraard zonder dat de vloer plots zou doorhangen."De gerenoveerde schuur wordt op woensdag 26 juni om 20 uur officieel heropend, al zullen de werkzaamheden dan nog niet helemaal af zijn. De stad wil echter nu al de afgevaardigden van de lokale verenigingen uitnodigingen om de mooie, nieuwe accommodatie te bezichtigen. "We willen graag de kinderboerderij verder uitbouwen als open huis", zegt Veerle. "Iedereen is hier welkom voor zijn activiteiten. Al kunnen bepaalde zaken uiteraard niet, zoals fuiven organiseren, om maar iets te zeggen. Privéfeestjes mogen daarentegen wel. Een communiefeest bijvoorbeeld. Er moet uiteraard een huurprijs betaald worden en de Torhoutenaren krijgen voorrang bij het reserveren. Maar er is geen verplichte drankafname, wat een pluspunt is."De omgebouwde schuur bestaat straks uit drie polyvalente, brandveilige en goed geïsoleerde ruimten. Op de gelijkvloerse verdieping zorgen de glazen toegangsdeuren, die openschuiven, voor meer lichtinval. De twee leslokalen op de bovenverdieping krijgen extra licht via de dakramen. In elk van de drie ruimten is er een keuken voorzien. Handig is de nieuwe, afsluitbare tussendeur tussen de schuur en de cafetaria.Zoals gezegd, verdwijnt de oude klascontainer, die nu naast de cafetaria de omgeving ontsiert. Op de binnenkoer zal er verpoosd kunnen worden op vaste, ingewerkte houten zitelementen.