‘Grond-wet’ van Johan Six uit Damme te zien bij Ijsberg

Johan Six. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Johan Six. (foto Davy Coghe)© Davy Coghe
Redactie KW

Nog tot 27 juni exposeert de Damse kunstenaar Johan Six zijn opmerkelijke kunstinstallatie ‘Grond-wet’ bij Stichting Ijsberg, in de oude school in de Burgstraat. “Het is de finaliteit van een werk waar ik al in 1994 aan begon”, zegt de kunstenaar die je ook ter plaatse nog aan het werk kunt zien.

Met de kunstinstallatie Grond-wet reflecteert Johan Six – stadskunstenaar van Damme in 2018 – over het belang van de onze Belgische grondwet, die we met zijn allen verondersteld zijn te kennen. Als gepensioneerd technicus in een drukkerij is Six gepassioneerd door boekdrukkunst en de vergankelijkheid van bedrukt papier.

Het is onder meer vanuit die fascinatie dat hij jaren geleden al met de grondwet als boek aan de slag ging. “Ik begon al in 1994 met dit werk toen ik de teksten in de grondwet omzette in symbolen op grote tricolore panelen. Deze expositie bij Ijsberg is eigenlijk de finaliteit van dit werk”, legt Johan Six uit.

Vergankelijkheid van materialen

De kunstenaar is gefascineerd door de vergankelijkheid van materialen en beschouwt het proces dat ze ondergaan als kunst op zich. Zo begroef hij een reeks boeken jarenlang in zijn tuin om de impact van de aarde en het ongedierte erop te bestuderen.

“Een aantal van die ingegraven boeken zijn te zien in ‘het Raam’ bij het kunstencentrum Ijsberg; zo zijn die ook in een etalage te zien als het centrum zelf niet open is. Daar hangt ook mijn portret zoals getekend door Johan Rotsaert, met wie ik in 2018 samen stadskunstenaar was”, vertelt Johan Six.

“In de expositieruimte binnen wordt verder geborduurd op mijn werk over de grondwet, met onder meer verwijzing naar de uitspraak ‘de grondwet is geen vodje papier’ van Leo Tindemans. Zo liggen er propjes papier met teksten uit de grondwet en elastiekjes om dan mee naar het portret van Koning Boudewijn te schieten… Ik heb dat indertijd als jonge gast in de klas gedaan en kreeg er straf voor”, lacht Johan.

Slakken

“Hier mogen de mensen het doen zonder straf te krijgen maar tot nu toe durfde nog niemand… Ik heb ook aarde uit mijn tuin meegebracht met daarin slakken en die kruipen dan onder een glazen stolp rond op ofwel rood, geel of zwart gekleurd papier, naar de kleuren van de Belgische vlag dus. De slakken vreten zo de kleuren van de Belgische grondwet op maar via hun ontlasting scheiden ze die ook terug uit…”

Het mag duidelijk zijn: Johan Six gaat enige provocatie niet uit de weg in zijn expositie bij Stichting IJsberg; te bezoeken op vrijdag, zaterdag en zondag tot 27 juni, telkens van 12 uur tot 18 uur en gratis toegankelijk. Alle info op: https://stichtingijsberg.be/

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.