Groep inwoners start petitie tegen ‘verappartementisering’ van Ieper

"Deze bouwwoede gaat ten koste van groene ruimte en betaalbare gezinswoningen", klinkt het bij de buurtbewoners. © TP
Redactie KW

Een groep Ieperlingen uit de buurt van de Plumerlaan start een flyeractie en petitie tegen de ‘verappartementisering’ van hun stad. De aanleiding: enkele nieuwe projecten aan de Oude Vaart Ieper-Komen, Velodroom- en Schipstraat.

‘Content met wéér een appartement?’ Deze flyer krijgen de centrumbewoners van Ieper de komende dagen in hun bus. Bewoners van de Plumer- en Haiglaan zijn niet te spreken over de plannen voor nieuwe appartementen aan hun achtertuin. “De appartementsgebouwen rijzen al een hele poos als paddenstoelen uit de grond. Verdichting is nodig in de toekomst, maar deze bouwwoede gaat ten koste van groene ruimte en betaalbare gezinswoningen. Elke vierkante meter bouwgrond lijkt voorbestemd voor een zoveelste blok. Dit verminkt en verhardt het gezicht van de stad en dat vinden wij heel jammer”, zegt Sanne Six (32), die woont aan de Plumerlaan. “We zien deze trend al jaren in de binnenstad en begin juni hoorden we dat er twee projecten gepland zijn aan de vaart achter ons huis. Het grootste project omvat 144 appartementen in vijf blokken van vijf verdiepingen. Deze betonnen jungle dwarsboomt ons groene uitzicht. Een rij mooie populieren bijvoorbeeld zal moeten wijken aan de vaart.”

Inkijk en wateroverlast

De bewoners vrezen ook inkijk in hun woningen en wateroverlast in hun kelders. “Hebben we in Ieper nog zoveel meer appartementen nodig?”, vraagt buurtbewoner Klaas Vinckier (30) zich af. “Wij zien een overaanbod van appartementen en een tekort aan gezinswoningen.” De buurt diende al tientallen bezwaarschriften in tegen de vergunningsaanvraag. “Er zijn verschillende afwijkingen”, zegt Vinckier. “Wij zouden graag samenzitten met het stadsbestuur om deze plannen en hun visie constructief te bespreken. Daarnaast starten we een flyeractie en petitie, omdat veel Ieperlingen de wildgroei van appartementen en de dure prijs van een gezinswoning met lede ogen aanzien. We willen al deze stemmen bundelen om de lokale politiek van koers te doen veranderen.”

De groep Ieperlingen gaat van deur tot deur met hun petitie en lanceert een online versie. Naast deze actie verwacht de groep verdere juridische stappen tegen de projecten aan de vaart. “De situatie is ernstig en de kentering moet nu gebeuren, voor onze gezellige stad helemaal verdwijnt.”

Negatief advies

Volgens schepen van Ruimtelijke Ordening Philip Bolle (SP.A) geeft de stad een negatief ‘tussenadvies’ voor het project met de 144 appartementen. “Het aantal appartementen moet verminderd worden en de groenvoorziening moet kwalitatiever“, aldus Bolle. “Het is zeer ongebruikelijk dat de stad een negatief advies geeft. De bal ligt nu in het kamp van de bouwheer. Het schepencollege geeft maandag trouwens advies voor het project van 36 appartementen op dezelfde percelen. Beide bouwheren claimen er de bouwrechten, een absurde situatie. De stad geeft pas toestemming aan een van de projecten nadat er voldoende bewijs getoond wordt over de bouwrechten.”

Bolle vindt wel dat de percelen aan de vaart voldoen aan de voorwaarden voor stadsinbreiding. “Er is geen nood aan extra gezinswoningen. Vergelijkbare steden hebben meer appartementen dan Ieper. In het licht van de hoge vraag naar betaalbare eenpersoonswoningen en als we geen open ruimte buiten de stad wensen in te nemen, is het logisch dat we die noodzakelijke trend naar meer appartementen volgen. Als we daar geen appartementen toelaten, waar dan wel? In de historische binnenstad is dat praktisch minder haalbaar, mede door de wederopbouwarchitectuur.”

(TP)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier