Groenteoverschotten van REO Veiling worden soep voor kwetsbare gezinnen

Redactie KW

De groenteoverschotten van de REO Veiling in Roeselare gaan voortaan verwerkt worden in 20.000 liter soep die via voedselhulp en sociale kruideniers onder kwetsbare gezinnen wordt verdeeld. De soep krijgt de toepasselijke naam Robin Food.

Het gaat om een initiatief van REO Veiling in samenwerking met enVie, Samenlevingsopbouw, Riso Vlaams-Brabant en Depot Margo en Rikolto (het vroegere Vredeseilanden). Dankzij een investering van EIT Food, het Europese initiatief voor voedselinnovatie, kon het project op twee weken tijd opgezet worden.

De kwetsbare gezinnen hebben het door de coronacrisis en de economische impact ervan moeilijker om alle mondjes te voeden. De supermarkten zien op hun beurt dat er minder overschotten zijn, en dus minder afzet voor de voedselbanken, terwijl de boeren geconfronteerd worden met grote groenteoverschotten. Met de Robin Food-soep werd nu voor alle partners een oplossing gevonden die bovenal de meeste kwetsbare mensen in de maatschappij ondersteunt tijdens deze crisis.

Meerwaarde voor het milieu

“De Robin Food-soep geeft ons de kans om terug op te starten in crisistijd én te doen waar we goed in zijn: meerwaarde voor het milieu creëren met een lekker product en werk verschaffen aan mensen die uit een lange periode van werkloosheid komen”, zegt Naomi Smith van voedselverwerkingsbedrijf enVie.

Op korte termijn wordt er nu 20.000 liter soep geproduceerd, maar Samenlevingsopbouw Riso Vlaams-Brabant en Rikolto willen in de komende maanden nog andere producten op de markt brengen die een oplossing bieden voor voedseloverschotten.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.