Groenpark wil dreigende vereenzaming tegengaan door alleenstaande buren op te bellen

Met ‘Wie is er aan de lijn?’ wil wijkwerking Groenpark in Roeselare oudere of alleenstaande buren met een beperkt sociaal netwerk een hart onder de riem steken.

De bewoners van het Groenpark in iets betere tijd, om vereenzaming tegen te gaan willen ze nu alleenstaande buurtbewoners opbellen. © (foto SB)

Het BuurTime-initiatief, dat de bewoners van Groenpark elke eerste zondag van de maand op hun ‘groene mat’ in de Meelbessenstraat uitnodigde, staat net zoals alle geplande activiteiten van deze gedreven wijkwerking op ‘on hold’. “Aangezien we elkaar voorlopig niet meer fysiek mogen ontmoeten, is dat laatste slechts één keer kunnen doorgaan”, vertelt initiatiefnemer Thierry Bouckenooghe.

“Dat was de opvolger van het ‘Halfuur voor je buur’ waarbij we de voorbije zomermaanden elke dinsdagavond 77 keer samengekomen zijn. Dat werd toch wel gesmaakt. Er kwamen telkens een dertigtal mensen op af. Maar… de donkere maanden komen er weer aan”, benadrukt Thierry.

Luchtige manier

“Die periode in combinatie met het beperkt sociaal contact door de coronacrisis wordt voor veel buurtbewoners een zware dobber. We willen er gewoon voor zorgen dat die dreigende vereenzaming gewoon geen kans krijgt. De gemiddelde leeftijd van onze wijkbewoners benadert de vijfenzestig jaar. Veel van onze oudere of alleenstaande buren zijn niet opgegroeid met het internet. Met dit project willen we geïnteresseerden wekelijks op een luchtige manier opbellen. Voor mensen die echt in de problemen zitten, zijn er eigenlijk al noodlijnen genoeg. Het gaat ons gewoon om een losse babbel. Een laagdrempelige manier om over dagdagelijkse dingen te praten. Heb je die dag geen zin dan hoeft dat helemaal niet.”

“We hebben al vier bellers en een paar mensen die opgebeld willen worden. Via ons wijkkrantje ‘Het Groenblad’ verspreiden we deze boodschap ook nog eens op papier. Over het algemeen kent iedereen iedereen op onze wijk. De mensen mogen zelf momenten doorgeven wanneer dat voor hen het beste uitkomt. Dat wordt dan gemonitord vanuit de wijkwerking zelf.”

Sta je open om iemand op te bellen of wil je zelf graag opgebeld worden? Stuur dan een mailtje naar thierry.bouckenooghe@telenet.be of bel naar 051 20 54 77.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.